Hozzávalók:
- 1,2 kg lilahagyma
- 1 db narancs
- 2 evőkanál olaj
- 2,5 dl vörösbor
- 15 dkg cukor
- 1 kiskanál ecet (20%)
- 2 evőkanál citromlé
- só, bors, kakukkfű, rozmaring
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Az olajjal, cukorral és a borral feltesszük főni. Az elején gyakrabban kevergessük. Közben egy narancsot megpucolunk és gerezdekre szedünk, eltávolítjuk a fehér- valamint a vastagabb héj(hártya) részeket, felkockázzuk és a hagymához adjuk. Ízesítjük sóval, borssal és a zöld fűszerekkel. A rozmaringból egy kis csipet is elég. A hagymát 30-35 percig főzzük, majd turmixolhatjuk a pépesebb állagért. Hozzákeverünk egy tasak dzsem-fixet, még 2-3 percig forraljuk. Végül üvegekbe töltjük.Tálalhatjuk sült húsok, steak-ek, halételek mellé, de hamburgerben és pirítósra is nagyon finom.