Táplálkozási tévhitek és tények a lisztérzékenységről

thumbnail

Tévhit:

  • a lisztérzékenység egy újabb divat vagy hóbort.
  • aki lisztérzékeny, annak csak kényes a gyomra, hiszen régebben nem is létezett ilyen betegség.
  • 2-3 szál ropi vagy egy kiskanál liszt a rántásba, nem árthat.
  • ha valamilyen étel csak nyomokban tartalmaz glutént, azt szabad fogyasztani lisztérzékeny eknek.
  • a lisztérzékenységnek minden esetben súlyos és tipikus tünetei vannak.
  • a lisztérzékenyek nem ihatnak tejet és nem ehetnek tejes ételeket.

Tény:

  • Tény, hogy a lisztérzékenység manapság egyre gyakoribb betegség. De ez főleg a diagnosztika fejlődésének és a családok szűrésének köszönhető.
  • minden szennyező forrástól óvakodni kell. Mindig meg kell győződni arról, hogy az adott élelmiszer vagy étel sem a gyártás során, sem a szállítás, tárolás, elkészítés során nem szennyeződött gluténnal.
  • az az étel sem fogyasztható el, amin az van feltűntetve, hogy nyomokban glutént tartalmazhat.
  • egyetlen diéta hiba is okozhat tüneteket és rossz véreredményt, valamint hozzájárulhat a szövődmének kialakulásához.
  • a lisztérzékenység nagyon különböző tüneteket produkálhat, pl.: a haj minőségében, bőrön kiütések, elváltozások, bélrendszerben hasmenés vagy székrekedés, az ember hangulatában, magatartásában – főleg gyermekeknél feltünő, a véreredményben is láthatunk elváltozásokat, vashiány, vérszegénység. De lehet teljesen tünet mentes is.
  • lisztérzékenység esetén, főleg a diagnózis idején illetve előtt, előfordulhat, hogy a sérült bél, nem képes a tejcukor emésztésére, így a beteg tejcukor érzékennyé (laktózérzékeny) válik. A gluténmentes diéta betartásával ez általában elmúlik.
Henn Dóra
Vanderlich Egészségcentrum