Tévhit:
- a lisztérzékenység egy újabb divat vagy hóbort.
- aki lisztérzékeny, annak csak kényes a gyomra, hiszen régebben nem is létezett ilyen betegség.
- 2-3 szál ropi vagy egy kiskanál liszt a rántásba, nem árthat.
- ha valamilyen étel csak nyomokban tartalmaz glutént, azt szabad fogyasztani lisztérzékeny eknek.
- a lisztérzékenységnek minden esetben súlyos és tipikus tünetei vannak.
- a lisztérzékenyek nem ihatnak tejet és nem ehetnek tejes ételeket.
Tény:
- Tény, hogy a lisztérzékenység manapság egyre gyakoribb betegség. De ez főleg a diagnosztika fejlődésének és a családok szűrésének köszönhető.
- minden szennyező forrástól óvakodni kell. Mindig meg kell győződni arról, hogy az adott élelmiszer vagy étel sem a gyártás során, sem a szállítás, tárolás, elkészítés során nem szennyeződött gluténnal.
- az az étel sem fogyasztható el, amin az van feltűntetve, hogy nyomokban glutént tartalmazhat.
- egyetlen diéta hiba is okozhat tüneteket és rossz véreredményt, valamint hozzájárulhat a szövődmének kialakulásához.
- a lisztérzékenység nagyon különböző tüneteket produkálhat, pl.: a haj minőségében, bőrön kiütések, elváltozások, bélrendszerben hasmenés vagy székrekedés, az ember hangulatában, magatartásában – főleg gyermekeknél feltünő, a véreredményben is láthatunk elváltozásokat, vashiány, vérszegénység. De lehet teljesen tünet mentes is.
- lisztérzékenység esetén, főleg a diagnózis idején illetve előtt, előfordulhat, hogy a sérült bél, nem képes a tejcukor emésztésére, így a beteg tejcukor érzékennyé (laktózérzékeny) válik. A gluténmentes diéta betartásával ez általában elmúlik.