Egy hét múlva ismét szurkolhatunk magyar csapatnak az Európa-bajnokságon

thumbnail
Veszprémben edzőtáborozott a csapat. A csapat orvosa a Vanderlich Egészségcentrum munkatársa, Dr. Havasi Anett

2016. július 24. és 31. között ötödik alkalommal rendezik meg a cukorbetegek futsal-Európa-bajnokságát – Portugáliától Üzbegisztánig 16 ország csapatai küzdenek meg egymással, hogy bebizonyítsák, a sportban sincs helye a diszkriminációnak. A házigazda Bosznia-Hercegovina, a mérkőzéseknek pedig Szarajevó ad majd otthont. A 2012-ben indult DiaEuro célja, hogy felhívja a figyelmet: megfelelő terápiával, gyakori vércukorméréssel és aktív testmozgással cukorbetegen is lehet teljes életet élni.

Minden tizedik magyart érinti a diabétesz, a WHO becslése szerint pedig 2030-ra 366 millió, azaz dupla annyi cukorbeteg él majd a világon, mint az ezredfordulón. Ezért is fontosak az ilyen események, mint a DiaEuro – a bajnokságra látogatók ugyanis nemcsak a futsalmeccseken, hanem különböző workshopokon és a cukorbetegek érdekérvényesítésével kapcsolatos szakmai rendezvényeken is részt vehetnek majd.

A magyar csapat jó eséllyel száll harcba a bajnoki cím megszerzésért, hiszen három éve az aranyérmet hozhatták haza, 2014-ben és 2015-ben pedig a dobogó második fokára állhattak fel játékosaink. A hazai cukorbetegek futsalválogatott kerete már teljes, a csapatválogatót idén áprilisban tartották, így Hevesi Tamás énekes, pro licences edző – aki maga is cukorbeteg – azonnal hozzálátott a csapat megszervezéséhez: az intenzívebb munka még előtte van, hiszen minden csapattag játszik a magyar bajnokság valamilyen osztályában, így a játékosoknak eddig a saját csapataikban kellett szerepelniük, teljesíteniük. A következő időszaknak az összekovácsolódásról, összeszokásról kell szólnia.

Fotó: Demeter Ferenc
Fotó: Demeter Ferenc
  • A sport az egyik legnemesebb küzdelem az ember életében. Kiváltképp elismerésre méltó az, amikor betegség terhe mellett űzik valamely formáját, az itt elért sikerek pedig különösképpen példaértékűek mindenki számára. Büszke vagyok rá, hogy Veszprém is hozzájárulhat ezekhez a sikerekhez azáltal, hogy városunk ad otthont a cukorbetegek futsal-Európa bajnokságán résztvevő válogatott edzőtáborának. Bízom benne, hogy a DiaEuro 2016 tornán is az előző évekhez hasonló, fényes sikereket érnek el a magyar sportolók - mondta Porga Gyula, Veszprém város polgármestere.
  • A DiaEuro céljával teljes mértékig azonosulni tudunk, hiszen ez a mára tradícióvá vált rangos futsaltorna is azt erősíti meg, hogy megfelelő terápiával, egészséges életmóddal és mozgással, cukorbetegen is teljes életet élhetünk. A Sanofi innovatív terápiáival járul hozzá a diabétesszel élők életminőségének javításához és fontosnak tartja, hogy ilyen események is segítsenek az érintettek társadalmi elfogadottságának előmozdításában – mondta Pierre Faury, a Sanofi vezérigazgatója, diabétesz és kardiovaszkuláris üzletágának vezetője.
  • Vállalatunk idén 30 éve kezdte meg Magyarországon a Dcont® vércukormérő készülékek fejlesztését és gyártását, ezzel megteremtve a magyar cukorbetegek számára az otthoni-önellenőrzés lehetőségét. Az elmúlt évtizedek során igyekeztünk minden cukorbetegséggel összefüggő jó ügy mellé állni, büszkék vagyunk rá, hogy elmondhatjuk, nekünk is van egy kis részünk a cukorbeteg teremlabdarúgók három éve tartó sikerszériájában. Bízom benne, hogy ezúttal is bizonyít a nemzeti csapat, és jó eredménnyel térnek majd haza Szarajevóból – mondta el Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezetője.
  • Különleges élmény orvosként megélni, ahogy a magyar futsal csapat tagjai mindannyian, betegségük összes terhét és betegségtudatukat leküzdve túl tudnak lépni az inzulinkezelésből adódó kötöttségeken és évről évre olyan sportteljesítményre képesek, mely példaképpé emeli őket sok egészséges fiatal számára is. Az idei csodásan sikerült futball Európa bajnokság örömének hangulatában még inkább büszkeséggel tölt el segíteni a magyar diabéteszes futsal csapatot a szarajevói DiaEuro 2016-on - mondta Dr. Havasi Anett, a csapat orvosa, a Vanderlich Egészségcentrum belgyógyász-diabetológus szakorvosa

A magyar csapat szervezését a DiaEuro Labdarúgó Sportegyesület végzi, a válogatott felkészüléséhez pedig a 77 Elektronika Kft. és a Sanofi nyújt biztos hátteret.

Az eredményeket az EB ideje alatt a www.diaeuro.org honlapon és a rendezvény Facebook-oldalán is követheti minden érdeklődő, a magyar csapat felkészüléséről pedig a válogatott saját facebook oldalán olvashatók információk.