diabetologia

Diabetológia

A cukorbetegség (diabetes mellitus), vagy rövidítve diabétesz, a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulinhiány, vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.

Jelenleg a cukorbetegség nem gyógyítható, de eredményesen kezelhető, és tünetmentes lehet, ha a vércukor értéke a normálishoz közeli. Ezt gondosan megtervezett étrenddel, rendszeres fizikai aktivitással, továbbá szükség szerint gyógyszerekkel érheti el. Az Önt gondozó egészségügyi személyzet tanácsot ad és támogatja ebben, azonban cukorbetegségének kézben tartása valójában Öntől függ, ugyanis életmódjával nagymértékben befolyásolhatja vércukorszintjét. Az Ön számára szükséges információk honlapunkon a hasznos tudnivalok/betegtajekoztatok menüpont alatt elérhetők.

Mi a diabetológia?

A cukorbetegséggel, annak megelőzésével, kezelésével és gondozásával foglalkozó orvosi tudományág.

Milyen szolgáltatásokat tudunk Önnek nyújtani?
  • Kérdőíves elő-szűrővizsgálatot, mellyel meg tudjuk állapítani, hogy mekkora a kockázata Önnek, hogy 10 éven belül cukorbeteg lesz. Ha magas rizikót találunk vércukor-terheléses vizsgálattal (éhomra vércukor vizsgálat, ezután 75gr glukózt tartalmazó oldat elfogyasztása, majd két óra múlva ismételt vércukor vizsgálat) tisztázni tudjuk, hogy Ön cukorbeteg-e vagy annak "előszobájában tartózkodik", vagy szerencsés esetben egyik eltérés sem áll.
  • Ha Ön már cukorbeteg, akár 1-es típusú, akár 2-es, akár más ritkább típusban szenved, szakrendelésünkön kórházi tartózkodás nélkül be tudjuk állítani életmód, gyógyszeres, és/vagy inzulin kezelését.
  • Centrumunkban el tudjuk végezni a szövődmények időben való felderítését, menedzselni tudjuk a nálunk nem elérhető szolgáltatásokhoz való hozzáférését.
  • Ha Ön terhes, el tudjuk végezni a terhesség elején, illetve a 24-28. terhességi hét között szükséges szűrővizsgálatát. Ha terhességi cukorbetegséget találunk, vállalni tudjuk annak diabetológiai gondozását, beleértve a hozzáértő szülész-nőgyógyász szakorvoshoz valói irányítását és a vele való szoros együttműködést.
  • Ha már cukorbeteg és terhességet szeretne, tudjuk vállalni annak fogamzás előtti gondozásától kezdve, a fogamzás optimális időpontjának kiválasztásán keresztül, terhesség alatti, a szülés alatti és utáni gondozását.
  • Szakorvosaink, nővéreink és dietetikusunk több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a cukorbetegség minden típusának gondozása, a betegoktatás, az otthoni életmód és önellenőrzés segítése terén. Probléma esetén a hét minden munkanapján elérhetőséget tudunk biztosítani.
  • Centrumunk ujjbegyből vett vérből azonnali vércukor és HbA1c vizsgálati lehetőséggel rendelkezik.
  • Otthoni kezeléséhez szükséges, kiemelten támogatott gyógyszer, inzulin felírásához háziorvosa részére szakorvosi javaslatot tudunk kiállítani, társadalombiztosítási támogatással Önnek gyógyszert tudunk rendelni, receptet írni.

Orvosok:

belgyógyász, diabetológus, lipidológus főorvos
belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus

Árak:

Első szakorvosi vizsgálat:
16.000 Ft
részletes kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, panaszok célzott vizsgálata, EKG vizsgálat, kiegészítő vizsgálatok indikálása, a szükséges terápiás beavatkozások és kezelések elindítása, tanácsadás
Szakorvosi kontroll vizsgálat (féléven belül):
12.000 Ft
leletek értékelése, a kezelés eredményességének vizsgálata, szükséges terápiás beavatkozások elvégzése, konzultáció, tanácsadás.
Szakorvosi kontroll vizsgálat után egy éven belül minden további szakorvosi kontroll vizsgálat:
9.000 Ft
Receptírás:
3.000 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.