ultrahang_diagnosztika

Ultrahang diagnosztika

Az ultrahang diagnosztika nélkülözhetetlen a különböző megbetegedések kivizsgálásának folyamatában. Megfelel annak az igénynek, hogy gyors és korrekt legyen, a beteg számára ne legyen megterhelő, ne legyen kockázata, szövődménye. Segítségével a beteg számára megterhelő vizsgálat mellőzhető. Rövid idő alatt, egyszerre több szerv is vizsgálható, mozgásában követhető. A beteg gyógyulásának követésében is fontos szerepe van.

Előnyei
  • sugár- és fájdalommentes
  • rendkívül megbízható
  • nincs káros hatása
  • széles körben alkalmazott, elfogadott módszer

Mivel a vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen kiválóan alkalmas újszülöttek és csecsemők komplex szűrésére. A Vanderlich Egészségcentrumban nyugodt környezetben, megfelelő szakmai tudással, technikai hátérrel készülnek a vizsgálatok. A vizsgálatok előzetes bejelentkezés alapján történnek, így a várakozás alig fordul elő.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálandó testrészt zselével kenjük be, hogy megakadályozzuk a vizsgálófej által kibocsátott ultrahang hullámok jeleinek torzulását. A vizsgált szerv képe a monitoron megjelenik, a készülékben archiválódik.

Mit tudunk ultrahanggal vizsgálni?

Hasi és kismedencei szervek ultrahang vizsgálata:

Kimutatja a hasi fájdalmakat előidéző epekövet, epehólyag gyulladást, vesekövet. A vizsgálattal a belső szervek szerkezeti elváltozásai, megnagyobbodásuk jól látható, ami bizonyos megbetegedésekre utalhat. Jól felismeri a cisztákat, esetleges gennygyülemet, kóros hasi folyadékot. Vizsgálja a hasi nagy ereket is. 2 évente mindenkinek ajánlott elsősorban daganatok szűrésére, cukorbetegeknek a máj, a hasi erek és a vese vizsgálatára.

Vizsgálat előtt 6 órával már nem lehet enni, folyadékot inni (esetleg 1-1 korty buborékmentes víz). Gázosodásra hajlamos beteg a vizsgálat előtti napon és a vizsgálat előtt néhány órával Espumisant vegyen be, mivel a gázos belek nehezítik a vizsgálatot.

A kismedencei szervek vizsgálatához telt húgyhólyag szükséges. A húgyhólyag méretét, falát, környezetét (méh, petefészek, prosztata, ondóhólyag) vizsgáljuk.

Lágyrészek ultrahang vizsgálata:

Nyaki lágyrészek vizsgálata
Meghatározható a pajzsmirigy, nyálmirigy nagysága, szerkezete. Kimutatja a pajzsmirigy gyulladásos, göbös megbetegedéseit, nyálmirigyek elváltozásait (nyálkövesség, gyulladások, daganatok) , nyaki nyirokcsomók megbetegedéseit (gyulladásos nyirokcsomók, daganatos nyirokcsomók). Vizsgáljuk a nyaki nagy erek lefutását, tágasságát, fali elváltozásait.
Emlők ultrahang vizsgálata
Körülírt képletek (pl. ciszta) kimutatása.
Here ultrahang vizsgálata
Herék, mellékherék nagysága, szerkezete, gyulladása, körülírt képletek, folyadék kimutatása.
Hónaljárok, lágyékhajlat, bőr alatti rétegek ultrahang vizsgálata
Bőr alatti körülírt képlet, gyulladás kimutatása, nyirokcsomók méretének, szerkezetének, számának meghatározása.
Izületek ultrahang vizsgálata (váll, térd, könyök, boka, kisizületek)
Kóros folyadékgyülem, gyulladás, izom-in-szalagsérülés, porcsérülés, ciszták kimutatása.
Erek (vénák és artériák) vizsgálata (color dupplex ultrahang vizsgálat)
Az erek lefutása, tágassága,faluk vizsgálata, érelmeszesedések felismerése.
Csecsemők koponya, hasi és csípő ultrahang szűrése
A szűrésre ideális időintervallum a 10-12 hetes életkor. A koponya vizsgálata a nagykutacson keresztül történik, láthatók fejlődési variációk (pl.ciszták), de kimutathatók oxygénhiányos, átmeneti, jól gyógyuló károsodások is, melyek, ha diszkrét tünetekkel is társulnak korai fejlesztést igényelhetnek. A has vizsgálata lehetőséget ad veleszületett rendellenességek korai felismerésére, a terhesség alatt észlelt elváltozások követésére. A korai csípőszűrés lehetővé teszi az esetleges csípő diszplázia (rendellenes fejlődés) korai felismerését, korszerű és kíméletes terápiáját, mellyel a csípőficam miatti műtét elkerülhető.
szechenyi_2020Üzembe helyeztünk egy 75% önerőből, 24% kamattámogatással felvett hitelből finanszírozott, Samsung Medison H60 ultrahangkészüléket, négy vizsgálófejjel. A készülék kor legmodernebb eszközei közé tartozik, jelentősen megkönnyíti és még pontosabbá teszi diagnosztikus lehetőségeinket.

Orvosok:

csecsemő-gyermekgyógyász, radiológus szakorvos

Árak:

Hasi + kismedencei ultrahang vizsgálat:
16.000 Ft
Hasi + kismedencei + pajzsmirigy ultrahang vizsgálat:
22.000 Ft
Nyaki lágyrészek (pajzsmirigy, nyálmirigy, nyirokcsomók) vizsgálata:
10.000 Ft
Emlő + hónaljárok ultrahang vizsgálata:
Egyoldali: 12.000 Ft
Kétoldali: 18.000 Ft
Here ultrahang vizsgálata:
11.000 Ft
Hónaljárok, lágyékhajlat ultrahang vizsgálata:
10.000 Ft
Lágyrész ultrahang vizsgálat:
9.000 Ft
Izületek ultrahang vizsgálata (váll, térd, könyök, boka, kisizületek):
Egyoldali: 12.000 Ft
Kétoldali: 19.000 Ft
Nyaki Erek (vénák és artériák) vizsgálata (color dupplex ultrahang):
Kétoldali: 14.000 Ft
Hasi nagyerek (artériák) vizsgálata (color dupplex ultrahang):
15.000 Ft
Hasi nagyerek (vénák) vizsgálata (color dupplex ultrahang):
15.000 Ft
Alsó végtag mélyvénák (trombózis):
Egyoldali: 13.000 Ft
Kétoldali: 20.000 Ft
Csecsemők koponya, hasi és csípő ultrahang komplex szűrése:
Komplex: 14.000 Ft
Koponya: 5.000 Ft
Has: 6.000 Ft
Csípő: 6.000 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.