A Covid -19 fertőzés diagnosztikájára széles körben a vírus fehérjét kimutató antigén gyorstesztet és a vírus RNS-t kimutató PCR tesztet használjuk.

A COVID antitestek a szervezet fertőzésre adott immunválasza során termelődnek, vérvételi mintából mennyiségük is meghatározható. Alapvetően két fontos kérdésre kaphatunk választ az antitestek mérésével:

  1. A COVID fertőzött beteg környezetében élő családtagok, ismerősök gyakran tünetmentesek maradnak. Néhány héttel a beteggel történt kontaktus után mért pozitív antitest szint azt jelenti, hogy az adott személy -akár tünetek nélkül is- átesett a covid vírusfertőzésen. Azokban is bizonyítja a fertőzés tényét, akik ugyan a betegségre jellemző tüneteket mutattak, de sem a PCR, sem az antigén gyorsteszt nem volt pozitív a betegség alatt.
  2. A világjárvány kezelése a vakcináció fázisába került, így az antitestmérés is új értelmet kapott. Azt már ismerjük, hogy a tünetek súlyosságából egyáltalán nem következtethetünk arra, hogy milyen erős és meddig tart a védettségünk. A fertőzés utáni 3 hónapban bizonyos vakcinák a gyártó előírásai alapján (pl. Pfizer) még nem alkalmazhatók. Ennek letelte után az antitestszintek ismételt mérésével megtudhatjuk, hogy védettségünk mikor gyengül annyira (csökken az antitest mennyisége), hogy oltani kelljen! Később az újraoltás szükségessége is meghatározható lesz az antitest mérésből egyénenként.

Tudjon meg még többet ITT.


Dr. Havasi Anett,
belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hypertonológus szakorvos