A korona vírus járvány idején sokan otthon maradnak. Előfordul, hogy az iskolák és óvodák zárva tartása miatt kénytelenek kényszer szabadágra menni a szülők. Nagyobb gyerekek esetén csak a gyerekek vannak otthon a szülőknek dolgozniuk kell. Vagy éppen a szülők is home office-ban dolgoznak otthonról. Mindegyik esetben egy megváltozott élethelyzethez kell most igazodnunk, melynek egyik nagy kérdése az étkezés, étkeztetés és az aktivitás megszervezése. Ebben szeretnék néhány hasznos tanáccsal segíteni.
Először is, ha nehezen tudjuk a mindennapos főzést megoldani, mindenképpen tájékozódjunk a helyi ételkiszállítási lehetőségekről. A legtöbb helyen a menza nem szünetel, kérhetünk házhoz szállítást, ételt a gyerekeknek. Vagy egyéb kiszállítást vállaló éttermek kínálatát is érdemes átböngésznünk – ha nem is minden napra engedhetjük meg, de heti 1-2 alkalommal biztosan megkönnyíti a dolgunkat.
Jelen helyzetben fontos, hogy a bevásárlás minél átgondoltabb legyen, és minél ritkábban legyen rá szükség. De ez nem jelenti a tartósélelmiszer határtalan felhalmozását.
Az átgondolt bevásárlás első lépése, hogy felmérjük az otthoni készletet. Valamint megtervezzük, hogy a következő napokban mit szeretnénk főzni és mi az a néhány alap élelmiszer, nyersanyag, melyet napi szinten fogyaszt a család. Készítsünk részletes bevásárló listát. Figyeljünk a megvásárolni kívánt termék lejáratára! Ha esetleg valamelyik nyersanyagból többet vásárolunk, az azért legyen, mert a belőle készült étel egy részét lefagyasztjuk. Valamint továbbra se a kényelmi termékek és édességek, nassolni valók legyenek a bevásárlólistánkon. Próbáljunk meg figyelni az egészséges, változatos étrendre és a bevitt kalóriát se vigyük túlzásba. Ne most próbáljunk ki olyan ételeket, amit eddig sem szívesen fogyasztottunk.
Aki eddig nem tette próbájon áttérni a napi háromszori étkezésre! Higgyék el a reggeli nagyon fontos!
Nézzük nyersanyag csoportonként
Gabonafélékből előnyben részesíthetjük a magasabb rosttartalmúakat, hiszen ezek eltarthatósága is több hónap. Barnarizs, bulgur, vegyes reform köretek (zacskós változatban) esetleg köles, hajdina. Tésztafélék közül durum tésztát válasszunk. A megszokott liszt mellé vásárolhatunk 1 kg teljeskiőrlésű tönköly lisztet, zabpehely lisztet, valamint zabpelyhet. Ez utóbbit változatosan fel tudjuk használni főzés során és kisebb étkezések alkalmával is. A rostosabb ételek laktatóbbak, tovább kitartanak, kevésbé lesz hamar éhes utána az ember, valamint a bélflórára gyakorolt pozitív hatásuk révén az immunrendszert is támogatják.
Péksüteményeket süthetünk otthon is, de ne vigyük túlzásba az édes, hajtogatott tésztás formákat. Kenyeret is tudunk otthon sütni, de érdemes lehet 1-1 kg-ot tartani a fagyasztóban is – mint már említettem a bevásárlások számának csökkentése érdekében. Ha biztosra akarunk menni és még az alakunkra is ügyelünk, akkor érdemes lehet pár csomag tönkölyös pászkát, puffasztott búzát/rizst vagy valamilyen más száraz, extrudált kenyeret/pászkát is beszerezni.
Manapság a tej és tejtermékek is hosszabb szavatosággal bírnak, ezért érdemes a nagyobb kiszerelést választani. De csak annyit vegyünk le a polcról, amit biztos elfogyaszt a család a szavatossági időn belül. Félkemény, kemény sajtokat szintén rakhatunk a mélyhűtőbe is, pár napra való adagokban. Részesítsük előnyben a natúr tejtermékeket és készítsünk belőlük otthon különféle ízesítéssel, tápláló ételeket – házi gyümölcsjoghurt, túrókrémeket édesen és sósan, túrógombóc, kefírből süteményeket akár.
A tojás is kiváló fehérje forrás, nagyon sokféle képpen felhasználható és eláll. Érdemes ebből is pár dobozzal vásárolni. Felvágottak esetében, bár az eltarthatóság azt diktálja, hogy a száraz szalámi, kolbász- féléket részesítsük előnyben, azonban ezeknek kimagasló a kalória tartalmuk – ezt vegyük figyelembe. Válogathatunk egyéb felvágottak közül is akár az előre csomagolt változatban, vagy még jobb, ha 400-600 g-os rudakat részesítjük előnyben.
Friss húst eltartani csak mélyhűtőben tudunk. Akinek nincs vagy véges a kapacitása koncentráljon más kiváló fehérje forrásokra, mint a hal, tojás, tejtermékek, melyek a sima hűtőben is jól eltarthatók.
Zöldséget, gyümölcsöt minél többet, minél színesebbeket, változatosan fogyasszunk. A friss után részesítsük előnyben a mirelit termékeket, ha erre nincs lehetőségünk marad a konzerv megoldás. A friss zöldségek és gyümölcsök zöme egy hetet bőven eláll egy hűvösebb polcon vagy a hűtőben – paprika, retek, paradicsom, leves zöldségek, tök, cukkini, alma, narancs, banán stb. Az érzékenyebb fajtákat (karfiol, saláta, uborka, gomba, nyári bogyós gyümölcsök stb.) soroljuk előre, vásárlást követően mihamarabb készítsünk ételt belőlük.
Bánjunk óvatosan a készétel konzervekkel, szószokkal, mártásokkal, instant porokkal, mert sok rejtett kalóriát és adalékanyagot tartalmazhatnak. Bizony ide tartozik a majonéz és a ketchup is. Egyszerű és gyors megoldás lehet a használatuk, de tényleg érdemes a mennyiségre odafigyelni.
A nassolós rekeszt töltsük fel hasznos tartalommal – olajosmagvak: dió, mogyoró, mandula, kesudió lehetőleg natúr, sótlan változatban; magas kakaó tartalmú étcsokoládé, tönkölyös ropogtatni valók, barna rizschips, zöldség és gyümölcs chipsek stb. Nasit készíthetünk házilag is: zabpelyhes tallér, müzli szelet, granola, sült zöldségek olajos magvakba forgatva stb.
Próbáljunk minél kevesebb szemetet és felesleget termelni. Használjuk fel a nyersanyagok minden részét, amit lehet. A leveshúsból és zöldségekből készíthetünk majonézes salátát és kész is a második fogás. A hagyma héjából főzhetünk köhögés csillapító teát. Komposztáljunk, ha van rá mód. A kiürült tejfölös és joghurtos dobozok ideálisak és időszerűek zöldségek neveléséhez. A narancs (félék) héját mókásan megszáríthatjuk a gyerekeknek. Legyünk kreatívak és karantén idején se felejtsünk el környezettudatosan viselkedni.
Az otthon tartózkodást megkönnyíti a rendszer, rendszeresség, megtervezettség. Vonatkozik ez a napi ételsorok megtervezésére, bevásárlásra és a mozgásra, napi teendőkre is. Érdemes egy heti tervezőt, naptárat kézbe venni és a fontosabb tevékenységeket megtervezni – szerepeljen benne mozgás, többféle szellemi tevékenység, kreatív foglalkozás, közös főzés és közös étkezés – minden, ami testi és szellemi egészségünk megőrzéséhez kell. Ezen kívül érdemes lehet ebben az időszakban megemelni a napi C és D vitamin bevitelünket. Ügyelve, hogy a napi ajánlott mennyiséget ne lépjük túl. Illetve egy nagyon fontos dologról nem esett még szó, ez pedig a folyadékfogyasztás. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitel szintén hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Felnőtteknek napi 2-2,5 l javasolt. Igyekezzünk a nagyrészt energiamentes folyadékot magunkhoz venni. Mindig legyen a kezünk ügyében a víz, emlékeztessük magunkat az ivásra.
Az étkezésekhez rengeteg recept található a honlapunkon, a Hasznos információk almenűben , ugyanitt további hasznos étrendi tanácsokat is olvashatnak pl. rosttartalom, energia szegény étrend, diabetikus ételek stb. témakörben. További hasznos időtöltést és jó egészséget kívánok!
Vigyázzanak Magukra! Maradjanak otthon, amennyit lehet és vegyék figyelembe a járványügyi szabályokat!
Henn Dóra
dietetikus
Vanderlich Egészségcentrum