Étrendi tanácsok epeműtét ill. epeköves roham után?

thumbnail

Görcsösen fáj a jobb oldala a bordák alatt? A fájdalom a lapockába sugárzik? Hányingere, esetleg hasmenése van? Gondolt már, arra, hogy ez epekő is lehet?

Az epeköves görcsöt leggyakrabban kiadós, zsíros étkezés váltja ki. A betegek gyakran számolnak be arról, hogy a tejfölöstöltöttkáposzta, a szalonnás tojásrántotta vagy éppen egy disznóvágás alkalmával elfogyasztott reggeli vagy ebéd után jelenkteztek görcsös panaszaik. Ez utóbbinál az étkezést megelőző tömény alkohol fogyasztása is szerepet játszik. Az epekő eleinte lehet észrevétlen, akkor okoz tüneteket, ha felsérti a hólyagfalat vagy elindul az epevezetékben és esetlegesen elakad.

A diéta eleinte szigorú, de folyamatosan bövülő:

0. szakasz: a műtétet követően 6-12 órán át a beteg infuziót kap. Ezt követően ill. roham után (otthon) további folyadék pótlásra van szükség. Naponta többször, kis mennyiségeket igyon beteg.
  • világosra főzött ízesítetlen tea, később ízesíthető (fekete, csipkebogyó, kamilla)
  • szénsavmentes ásványvíz
  • limonádé
1. szakasz: a műtétet/rohamot követő napon a folyadékpótlás mellett a beteg ehet:
  • rántott levest, szárazon pirított liszttel, zöldségfőzeteket (burgonya, gyökér, sárgarépa főzőleve), zsírtalanított húslevest, dara- és rizsnyák levest (szétfőzve ezeket)
  • pirított fehér kenyeret és zsemlét, általában a háztartási keksz sem okoz panaszt
  • főtt burgonyát, vizes burgonyapürét, főtt sárgarépát, főtt hántolt rizst, vízbenfőtt búzadarát
  • reszelt almát, kevés cukrot tartalmazó,citrommal ízesített almakompótot, barack kompótot
  • ezt a szakaszt 2-3 napig kell tartani
2. szakasz: beépítjük az étrendbe a sovány fehérjéket:
  • csirkemellsonka, pulykamellsonka, gépsonka
  • főtt csirkemell, főtt csirkecomb bőr nélkül
  • sovány tejtermékek – kefír, natúr joghurt – a tejet hagyjuk a legvégére.
  • ezeket használva habaráshoz, készíthetünk durva rost mentes főzelékeket – burgonya, sárgarépa, tök, cukkini, paraj
  • sovány sajtok – light változatok, Tolnai sovány, Óvári
3. szakasz: a zsírok fokozatos beépítése:
  • kenyérre kenhetünk light margarint
  • a csirkemellett piríthatjuk egy kevés olajon
  • sertés comb, sertés karaj, párizsi virsi étrendbe iktatása
  • rappista jellegű sajtok reszelve

Ezt követően pedig az epekímélő étrendre kell áttérni.

Ha a hólyag eltávolításra került, előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű epe, így a zsíremésztés zavart szenved, hasmenés alakul ki. Ilyenkor visszalépés szükséges, csökkentsük a zsírbevitelt. A szervezet egy idő után alkalmazkodik, és az epevezeték egy szakasza kitágul, így újra képes lesz tárolni az epét. A műtét után 6 héttel át lehet térni a kő kialakulásának kockázatát csökkentő étrendre: zsírszegény, rostban gazdag, napi 4-5 étkezést tartalmazó, kiegyensúlyozott, mértéktartó, vegyes táplálkozásra.

Henn Dóra
Vanderlich Egészségcentrum