2-es típusú diabétesz I.

thumbnail

A 2-es típusú diabétesz lassan, alattomosan kezdődő betegség, amelyet gyakran rutin orvosi vizsgálat során vagy banális betegség miatt végzett vizsgálatnál ismerünk fel. Más betegségek miatt felírt gyógyszerek némelyike, vagy a terhesség az eddig rejtőzködő diabétesz tüneteit felszínre hozhatja. Számos diabéteszes betegnél a betegség akár 10 éve is fennállhat, mielőtt a diagnózis megszületik. A legtöbb beteg általában jól érzi magát vagy csak nagyon enyhe fáradékonyságot észlel, éppen ezért nagyon meglepődnek, amikor szembesülnek azzal, hogy ők diabéteszesek.

Miután megtudja a diagnózist, ne hagyja, hogy úrrá legyen magán a harag!
Ha már cukorbeteg és eddig nem sikerült megfelelő anyagcsere állapotot elérni, vagy már szövődményei vannak, akkor sem késő.
A lehetőség a kezében van arra, hogy az egészséges és teljes élethez vezető utat válassza. Ezen az úton megtanulhatja, hogyan lehet a megfelelő étrenddel, kellő mozgással és gyógyszerekkel és/vagy inzulinnal egyensúlyba hozni diabéteszét. Lépésről lépésre változtasson az életmódján, hogy uralni tudja diabéteszét. Ne halassza az első lépéseket, kezdje ma! Látogasson el ide.
Ha úgy érzi, segítségre van szüksége a Vanderlich Egészségcentrum Diabetes Központjának munkatársai szívesen fogadják.
Időpontkérés.

A 2-es típusú diabéteszesek célkitűzései

A 2-es típusú cukorbetegséggel élő emberek egészséges, normál életet szeretnének élni úgy, hogy közben ne alakuljanak ki szövődményeik. Ahhoz, hogy ezt elérjék, meg kell tenniük a következő lépéseket:

 • Tudjon meg minél többet diabéteszéről, hogy megtanulja, hogyan gondozhatja jól betegségét!
 • Törekedjen arra, hogy elérje a célul kitűzött vércukor, vérnyomás és koleszterin értékeket!
 • Érje el az ideális testsúlyt megfelelően összeállított étrenddel!
 • Legyen saját mozgásprogramja!
 • Figyeljen a lábápolásra!
 • Rendszeresen járjon szemészeti kontroll vizsgálatra!

Ha 2-es típusú diabétesze van, ez a szervezete számára „relatív inzulinhiányt” jelent.

Mi az a „relatív inzulinhiány?”

Ha a hasnyálmirigy béta sejtjei nem tudnak annyi inzulint termelni, mint amennyire a szervezet működéséhez szükség lenne, viszonylagos inzulinhiány alakul ki. Ez abban az esetben fordul elő, ha a sejtek érzékenysége, válaszkészsége az inzulinra csökken (vagyis inzulin rezisztencia alakul ki) és ez a béta sejteket ezért egyre több inzulintermelésre ösztönzi, míg azok végül „kiégnek”, kimerülnek. Ilyenkor jelennek meg a diabétesz tünetei: a fáradékonyság, szájszáradás, szomjúság, gyakori vizelés, száraz, berepedező bőr, lassan gyógyuló sebek, bőrgombásodás, gyakoribb fertőzések, zsibbadás, bizsergés a lábakban. Ezek a tünetek sokáig nagyon enyhék, bizonytalanok lehetnek, nem is biztos, hogy észreveszi a cukorbeteg.

Mi okozhatja a 2-es típusú diabéteszt?

Többféle ok vezethet a betegség kialakulásához, de a leginkább meghatározó a súlyfelesleg.

 1. Többszörös génhibák hajlamosítanak 2-es típusú diabétesz kialakulására.
  • Az inzulin rezisztencia lehet genetikai hiba következménye, amely az inzulin hatás csökkenéséhez vezet
  • Génhiba állhat fenn a béta sejt működésben, amely inzulin az termelés, raktározás vagy az inzulin kiválasztás zavarával jár.
 2. A mértéktelen evés elhízáshoz vezet, ez már önmagában is cukorbetegséget okozhat. Súlyosbítja a helyzetet a mozgás hiánya.
 3. Bizonyos gyógyszerek csökkentik az inzulin kibocsájtást illetve az inzulin hatékonyságát.
 4. Inzulinhatás hiányában a glükóz nem képes bejutni a sejtekbe és felhalmozódik a vérben („hiperglikémia”) jön létre.
 5. Ha az inzulinszint a szervezetben alacsony, a máj elkezdi lebontani a raktárakban tárolt glikogént cukorrá és így még több cukor kerül a vérbe.

Kiből lesz 2-es típusú diabéteszes?

 • Amennyiben az egyik szülő diabéteszes, a betegség rizikója az utódban 25%, ha mindkét szülő érintett, a rizikó több mint 90 %.
 • Az elhízás nagyobb inzulinszükségletet, ugyanakkor nagyobb inzulin rezisztenciát is jelent.
 • A fizikai inaktivitás rontja az inzulin bejutását a szövetekbe.
 • A betegség megjelenése a kor előrehaladtával egyre valószínűbb.
 • A 4 kg-nál nagyobb súlyú újszülöttet világra hozó anyák esetében, vagy akik terhességi diabétesszel küzdöttek, a rizikó sokkal nagyobb.