nefrologia_2

Nefrológia

Mi a nefrológia?

Szervezetünk legfőbb méregtelenítő, salakanyagok eltávolítását végző szervei a vesék. A vesék számos más feladatot is ellátnak, így szabályozzák a folyadék- és sóháztartásunkat, vérképző hormont termelnek, kiürítik a lebomlott gyógyszereket, inzulint, hormonokat, segítik a test megfelelő ph-jának (sav-bázis egyensúlyának) fenntartását és fontos szerepük van a vérnyomás szabályozásában is.

A nefrológia, másképpen vesegyógyászat a vesék működési zavarával foglalkozó belgyógyászati szakterület, míg a sebészi megoldást igénylő vesebetegségekkel (daganatok, fejlődési rendellenességek), illetve a húgyúti rendszer és a férfi nemi szervek betegségeivel az urológus foglalkozik.

Milyen problémával fordulhatnak a nefrológushoz?

Fontos tudni, hogy a nefrológus nemcsak a veseelégtelenségben szenvedő betegekkel foglalkozik!

Feladatunk a húgyúti fertőzések kezelése, a tünetmentes vérvizelés, fehérjevizelés kivizsgálása. Utóbbiak hátterében gyakran a vesék nem bakteriális gyulladása állhat, ritkán egyéb immunbetegség részeként, amely gyógyszeresen kezelhető. Magasvérnyomás betegség kivizsgálásakor felmerülhet a háttérben vesebetegség, vagy a vese ereinek szűkülete. Utóbbi esetben, ha időben fordulnak orvoshoz, katéteres vagy műtéti kezeléssel az élethossziglan rendelt gyógyszerek száma csökkenthető és ennél még fontosabb, hogy az élettartamot és életminőséget meghatározó, későbbi szövődmények (stroke, szívinfarktus, veseelégtelenség) kialakulásának esélye lényegesen csökkenthető.

Egyes ritka vesebetegségek oki kezelésére ma még nincs mód (pl. policisztás vesebetegség). Ennél jóval gyakoribb, hogy idült betegségekben, leggyakrabban cukorbetegségben, folyamatosan romló vesekárosodás, végül veseelégtelenség alakul ki. Ezekben az akár évekig is tünetmentes esetekben is van mód a vesebetegség súlyosbodásának lassítására, a várható művesekezelés időpontjának kitolására, és ha már szükségessé válik, a kezelés megfelelő előkészítésére. Mindebben a nefrológiai rendszeres gondozás segít Önnek!

A legtöbb vesebetegség kezdetben nem okoz tüneteket, a kifejezett tünetek megjelenésekor viszont a kórfolyamat már nehezebben, vagy kevésbé jól befolyásolható, ezért fontos, hogy családi előzmények, vagy főként ismert idült betegség (magasvérnyomás, cukorbetegség) esetén veseműködés irányába szűrővizsgálat történjen, valamint hogy Ön kellő ismerettel rendelkezzen a vesebetegségek megelőzésének módjairól. Erről többet olvashat a www.nemzetiveseprogram.hu oldalon: A 8 aranyszabály

A Vanderlich Egészségcentrum Belgyógyászati Szakrendelésének keretén belül az alábbi nefrológiai szolgáltatásokat tudjuk Önnek nyújtani

 • Vesebetegség felismerése céljából történő szűrővizsgálatot végzünk.
 • A betegségek kivizsgálásához a szükséges laborvizsgálatok széles spektrumát tudjuk biztosítani (immunvizsgálatokat, vírus szerológiai vizsgálatokat is beleértve).
 • Vérvizelés esetén megszervezzük a kivizsgálást. (Labor-, ultrahangvizsgálatok, vesebiopszia)
 • Fehérjevizelés vagy vizenyők okát kivizsgáljuk.
 • Cukorbetegek vesekárosodásának felismerésében segítünk, gondozását vállaljuk (diabétesz és vesebetegség együttes gondozását)
 • Magasvérnyomásos betegek veseműködésének megítélését, kezelését biztosítjuk.
 • Húgyúti fertőzések esetén biztosítjuk a diagnosztikát (vizeletvizsgálat, szükség esetén ultrahang) és a megfelelő kezelést.
 • Amennyiben Önnek terhessége alatt fehérjevizelése, magasvérnyomása lép fel, ez esetben a terápia mielőbbi beállítására és szorosabb orvosi kontrollra van szüksége, mely centrumunkban megoldható.
 • Veseelégtelen betegek komplex vesevédő kezelését, gondozását vállaljuk. Bizonyos speciális indikációval írható emelt támogatású gyógyszerek felírását is vállaljuk.
 • Előrehaladott állapotban lévő veseelégtelen betegek számára részletes tájékoztatást adunk a vesepótló kezelésekről valamint a veseátültetésről.
 • Nefrológiai szakvéleményt, igazolást állítunk ki hivatalos eljárásokhoz (rokkantsági nyugdíjigénylés), adókedvezmény igénybevételéhez.

Orvosok:

belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus

Árak:

Első szakorvosi vizsgálat:
16.000 Ft
részletes kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, panaszok célzott vizsgálata, EKG vizsgálat, kiegészítő vizsgálatok indikálása, a szükséges terápiás beavatkozások és kezelések elindítása, tanácsadás.
Szakorvosi kontroll vizsgálat (féléven belül):
12.000 Ft
leletek értékelése, a kezelés eredményességének vizsgálata, szükséges terápiás beavatkozások elvégzése, konzultáció, tanácsadás.
Szakorvosi kontroll vizsgálat után egy éven belül minden további szakorvosi kontroll vizsgálat:
9.000 Ft
Receptírás:
3.000 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.