Gyermekpszichiátria

Mit csinál a gyermekpszichiáter?

A gyermek lelki fejlődésével, érzelmi, viselkedési, tanulási problémáival foglalkozó szakember. A test a lélekkel együtt gyógyítható, és a lélek gyógyításakor is figyelembe kell venni a test állapotát, jelzéseit. A gyermekpszichiáter ismeri a gyermek egészséges testi-lelki fejlődésének mérföldköveit, sajátosságait. Ezt veti össze azzal az állapottal, ami az adott pillanatban látható egy gyermek viselkedésén, hangulatán, mindennapi működésén. Ehhez illeszti a gyermek eddigi fejlődési képét, életeseményeit. Ha zavar és eltérés mutatkozik, akkor keresi az okokat, amiről tudja, hogy minden esetben többtényezős. Hiszen testi, lelki, környezeti tényezők hatása alatt állunk, így az idegrendszeri fejlődésünk, testünk sajátos, egyéni volta, a családi egyensúly megbomlása, a környezetünk, hiedelmeink hatásai mind-mind befolyásolnak születésünktől kezdve. A cél nem a „bélyeg”, a cél az, hogy az okok feltárása által irányt lehessen mutatni a rendeződéshez. És ez is sokszor több lépcsős, több szereplős, kitartást igénylő feladat.

Mikor forduljon gyermekpszichiáterhez?

Ha a gyermek testi-lelki jóllétében zavar támad, ha fejlődése nem egyenletes, ha kedélye, játéka, mindennapi viselkedése megváltozik és ez tartósan fenn áll, akkor érdemes gyermekpszichiátert felkeresni.

  • figyelemzavar
  • magatartászavar, hiperaktivitás
  • ismétlődő, akaratlan mozgásokkal, vagy hangadással járó állapotok (tik)
  • kényszeres viselkedés, ismétlődő cselekvések
  • kortársaktól való izoláció
  • több hete fenn álló tartós negatív vagy ingerlékeny hangulat
  • étkezés szélsőséges megváltozása (sokkal több, sokkal kevesebb étel, szelektív étkezés)
  • szorongás
  • zavarok az ürítési funkciókban (széklet-, vizeletürítési problémák) testi okok nélkül
  • testi panaszok, melyek hátterében gyermekgyógyászati vizsgálat nem azonosított be szervi eltérést

Gyermekpszichiátriai vizsgálatok menete

A jelentkezés okának átbeszélése mellett, a gyermekpszichiátriai vizsgálat fontos része a gyermek fejlődésének áttekintése kisgyermekkortól a jelen pillanatig: a gyermek erősségeinek, nehézségeinek, fejlődési mérföldköveinek megbeszélése. Amennyiben korábbi vizsgálatok már voltak (Pedagógiai Szakszolgálat, Szakértő Bizottság), akkor ezen dokumentumok áttekintésére is sor kerül. A problémától függően szükségessé válhat az óvodából, iskolából pedagógiai vélemény bekérése.
14 éves kor alatt első alkalommal a szülőkkel találkozom, mégpedig azért, hogy ne a „gyermek feje felett” kelljen beszélni az esetleges problémákról. Ezt követően külön alkalommal találkozom a gyermekkel. Problémától, helyzettől függően a szülőkkel 1-2 alkalom, a gyermekkel 1-3 alkalomra van szükség az előzmények és a jelen állapot feltérképezésére. A gyermek életkorának megfelelő módon (játék, rajzolás, történetek szövése). Ez után történik egy záró megbeszélés a szülőkkel, iránymutatás, javaslat a további terápiára, fejlesztésre.
14 éves kor felett a szülőkkel és a kamasz fiatallal együtt történik az első találkozás, ahol közösen fejtjük fel a jelen problémát. Ez után kerül sor egy külön alkalommal a szülőkkel/édesanyával az anamnézis felvételére, a fejlődés átbeszélésére, majd külön alkalmak során a fiatallal való személyes ülésre kerül sor, hogy jelen állapotát, nehézségeit, problémáinak hátterét jobban ki lehessen bontani, azokat megismerni (ez általában 3 alkalom). A folyamatot a kamasszal és a szülőkkel együtt történő visszajelzés, ill. terápiás javaslat, adott esetben terápiás szerződés zárja.

Orvosok:

Gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos, Metamorphoses meseterapeuta

Árak:

Szakorvosi vizsgálat, diagnosztikus folyamat
16.000 Ft
Szülőkonzultáció diagnosztikus folyamat után, kontroll vizsgálat
12.000 Ft
Terápiás óra
10.000 Ft
* A konzultációk időtartama 50-55 perc
* Lemondási feltételek: 48 órán belül lemondott óra teljes összege fizetendő a következő alkalomkor. Gyermek akut betegsége esetén az időpont foglalási díja fizetendő, 1500 Ft.
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.