gyermekkardiologia

Gyermekkardiológia

"A szívet azért rejtette el az Isten, hogy senki se lássa."
"A szívnek törvényei külön valamik."

Gárdonyi Géza

A gyermek legféltettebb kincsünk, a gyermekünk egészsége, fejlődése, boldogsága leghőbb vágyunk. A tiszta, ártatlan gyermeki szív betegsége, vagy annak lehetősége félelemmel tölti el a szülők lelkét.

A gyermek-kardiológia a gyermekek szívének rejtelmeivel, betegségeivel, állapotaival foglalkozik, szaknyelven a gyermekkorban előforduló szívfejlődési rendellenességek, veleszületett és szerzett szívbetegségek, szívritmuszavarok, magasvérnyomás betegség felismerésének, gyógyításának tudománya, mely az utóbbi évtizedekben rohamosan fejlődik. Ennek köszönhetően az időben felismert, megfelelően kezelt betegségek jó eséllyel gyógyíthatóak, a gyermekek életkilátásai jelentősen javulnak.

A gyermekeknél előforduló szívbetegségek egy része veleszületett szívfejlődési rendellenesség, melyek 100-125 gyermek közül 1 gyermeket érintenek. A szív üregeinek, ereinek, billentyűinek, izomzatának fejlődési problémái egyaránt előfordulnak - gátolva ezáltal a szív normális működését, a gyermek fejlődését, terhelhetőségét. A betegségek között sürgős, életmentő beavatkozást igénylő állapotok ugyanúgy előfordulnak, mint spontán gyógyuló, kezelést nem igénylőek. A gyermek-kardiológiai szakvizsgálat során fájdalmatlan, beavatkozással nem járó (noninvasiv) módszerekkel vizsgálható a szív, így a betegségek felismerhetők vagy kizárhatók, a kezelés módja meghatározható.

A szerzett szívbetegségek gyakran más betegségekhez társulnak (pl. autoimmun betegségek) vagy éppen egyéb alapbetegségek kezelése során a szívet ért károsító hatásokból adódnak (pl. daganatok esetén).

A 21. század gyermekeinek típusos életmódja (mozgásszegénység, inaktivitás, helytelen táplálkozás, túlsúly, elhízás, stressz) magasvérnyomás betegség kialakulásához vezethet, akár már a gyerekkorban, mely mindennapos panaszokkal (fejfájás, szédülés, látászavar, orrvérzés) járhat. Az állapot felismerése lehetőséget teremt a kezelésre, így a gondtalan, normál életre.

A szívritmuszavarok sem kímélik gyermekeinket. Szerencsére ma már alapos, körültekintő vizsgálatokkal felfedhetők , és kezelhetők ezek az állapotok is – megszűntetve ezáltal a panaszokat, a mindennapi félelmeket, az életmódbeli korlátozásokat.

Milyen tünetek esetén gondoljunk szívbetegségre?
 • orvos által észlelt szívzörej
 • ajkak, körmök, bőr szürkés színe (cyanosis)
 • súlyfejlődés elmaradása, táplálási nehézség, ehhez kapcsolódó fáradékonyság
 • terhelésre jelentkező mellkasi, szívtáji panaszok, fájdalom
 • szapora légzés, nehézlégzés
 • pulzuseltérések: túl gyors, túl lassú, szabálytalan szívverés
 • vérnyomás eltérések ill. tünetei (fejfájás, orrvérzés, szédelgés, látászavar, ájulás)
 • szédülés, ájulás, bizonytalan rosszullét, eszméletvesztés
 • vizenyő (ödéma) észlelése
 • mellkasröntgenen észlelhető szíveltérések
 • EKG-eltérések
Mikor javasolt gyermek-kardiológiai szakvizsgálat?
 • szívbetegség lehetőségét felvető tünetek esetén
 • a gyermek egyéb veleszületett fejlődési rendellenessége esetén
 • a családban halmozottan előforduló szívbetegség, szívfejlődési rendellenesség esetén
 • intenzív sportolás esetén

A gyermekek kardiológiai vizsgálata előjegyzés, időpont egyeztetés alapján kellemes környezetben történik. A vizsgálat fájdalmatlan, széleskörű, informatív – 20-30 percet vesz igénybe. A szakorvosi vizsgálaton kívül testsúly-, testmagasság-, vérnyomásmérés, 12 elvezetéses EKG, szívultrahang vizsgálat történik, melyek fájdalommal nem járnak, de kisebb gyermekek számára a technikai eszközök kissé ijesztőek lehetnek. A vizsgálat fekvő helyzetben történik, sikerét segíti, ha a gyermek nyugodt a vizsgálat során. A kardiológiai vizsgálat alapján még szükség lehet, ambuláns vérnyomás monitorozásra (ABPM), 24 órás EKG monitorozásra (Holter), vagy nagyobb gyermekek esetén terheléses EKG vizsgálatra is. Lehetőség szerint meséljenek gyermeküknek a rá váró érdekességekről, és szívesen fogadjuk kísérőként kedvenc játékát, megnyugtató cumiját, innivalóját is.

Reményeink szerint a vizsgálat végére a jól elrejtett szívekbe mindannyian belelátunk kicsit, és ha kell, jó irányba terelhetjük dobbanásait.

Orvosok:

csecsemő-és gyermekkardiológus főorvos

Árak:

Első szakorvosi vizsgálat:
22.000 Ft
részletes kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, panaszok célzott vizsgálata, EKG vizsgálat, szív ultrahang vizsgálata, kiegészítő vizsgálatok indikálása, a szükséges terápiás beavatkozások és kezelések elindítása, tanácsadás.
Szakorvosi kontroll vizsgálat:
12.000 Ft
leletek értékelése, a kezelés eredményességének vizsgálata, szükséges terápiás beavatkozások elvégzése, konzultáció, tanácsadás.
Receptírás:
3.000 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.