Gyermek-gasztroenterológia

A gyermek-gasztroenterológia mintegy fél évszázada kezdett leválni a gyermekgyógyászatról. Ahogy a belgyógyászat is több szakterületet foglal magába, a gyermekgyógyászaton belül is megjelentek olyan szakemberek, akik a bizonyos betegségekről több, mélyebb ismerettel rendelkeznek. A gyermek-gasztroenterológia ma már önálló tudományág, amely szorosan kapcsolódik mind a gyermekgyógyászathoz, mind a gasztroenterológiához.

Elsősorban a nyelőcső, a gyomor, a belek betegségeivel, felszívódási, táplálkozási zavarokkal foglalkozik. De a gyermekkorban ritkábban előforduló máj illetve hasnyálmirigy betegségek is ehhez a szakterülethez tartoznak.

Milyen panaszokkal forduljunk gyermek-gasztroenterológushoz?
  • Elhúzódó vagy visszatérő hasfájás, haspuffadás
  • Súlygyarapodási zavar
  • Székleteltérések – szorulás, hasmenés, véres széklet
  • Hányás, hányinger, gyomorégés, refluxos tünetek
  • Nyelészavar
  • Táplálkozással, bizonyos ételekkel összefüggésbe hozható tünetek, panaszok
Ne felejtsük,

hogy a gyermekkor a töretlen testi, lelki fejlődés időszaka. Manapság számos „divatdiéta” terjed a médiában, írt illetve elektronikus sajtóban. A felesleges diéta felnőtt korban sem mindig éri el vágyott jótékony hatást, de fejlődő szervezetre kifejezetten veszélyes lehet. Bizonyos betegségek diagnosztikáját pedig lehetetlenné teheti egy vizsgálat előtt elkezdett diéta. Speciális étrendet gyermekeknél csak szakemberrel egyeztetve szabad elkezdeni.

Miből áll a gyermek-gasztroenterológiai vizsgálat?

A vizsgálati idő kb. 30 perc, ennek nagyrészét egy részletes anamnézis-felvétel tölti ki, amely során átbeszéljük a gyermek tüneteit, az étkezési, illetve székelési szokásait. Amennyiben gyermekének labor, ultrahang vizsgálati lelete van, kérjük ezeket is hozzák magukkal, hogy az eredményeket megbeszélhessük. A fizikális vizsgálaton kívül testsúly-, testmagasság mérés is történik.
Az esetek egy részében további, elsősorban labor, ritkán eszközös vizsgálatok végzésére is szükség lehet.
A vizsgálat a szükséges terápiás beavatkozások és kezelések indításával, tanácsadással zárul.

Orvosok:

gyermek-gasztroenterológus szakorvos

Árak:

Első szakorvosi vizsgálat:
16.000 Ft
részletes kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, panaszok célzott vizsgálata, kiegészítő vizsgálatok indikálása, a szükséges terápiás beavatkozások és kezelések elindítása, tanácsadás.
Szakorvosi kontroll vizsgálat (fél éven belül):
12.000 Ft
leletek értékelése, a kezelés eredményességének vizsgálata, szükséges terápiás beavatkozások elvégzése, konzultáció, tanácsadás.
Szakorvosi kontroll vizsgálat után egy éven belül minden további szakorvosi kontroll vizsgálat:
9.000 Ft
Receptírás:
3.000 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.