lavinia

Lavinia életmód-tükör mobil szolgáltatás

A Lavinia életmód-tükör egy android eszközökön futtatható alkalmazás, mely napi 5-10 perc időráfordítás mellett lehetővé teszi a naplózott ételek energia, szénhidrát, zsír és fehérjetartalmának gyors áttekintését.

A felhasználó kalkulált energiaigénye, illetve naplózott étkezései alapján a rendszer minden élethelyzetben visszajelzést ad a szervezet aktuális energia egyensúlyáról, ami a sikeres fogyókúra alapja lehet. Cukorbeteg felhasználók számára különösen értekés, hogy a rendszer az étkezésekre, illetve napokra összegzett szénhidrát adat mellett, az egyes étkezések összegzett glikémiás indexét is kijelzi. A szolgáltatás része a rögzített adatok limitált számú távkonzultációja dietetikussal, melyre igény szerint további diétetikai konzultációk, illetve diabetológiai konzultációk épülhetnek.

Háttér:

lavinia_app_front
A fejlett társadalmak lakosságának egyre nagyobb része szenved olyan kórállapotoktól, melyek a civilizációs életformából adódnak. Az életkor előrehaladtával fizikai aktivitásunk jellemzően egyre csökken, mely változatlan kalória bevitel mellett elkerülhetetlenül a testsúly növekedéshez, elhízáshoz vezet. A több évtized alatt berögzült táplálkozási szokásainkon azonban igen nehezen változtatunk, aminek egyik oka, hogy aktuális táplálkozásunk minőségi és mennyiségi mutatóiról igen körülményesen jutunk hiteles képhez. A klasszikus, alapvetően papír alapú diétás naplókra épülő dietetikai konzultáció, mely napokkal követi a valós étkezést, csak igen szűk kör számára nyújt elegendő segítséget. A rohamszerű technikai fejlődésnek köszönhetően napjainkra a lakosság meghatározó része ugyanakkor olyan mobiltelefonokkal éli életét, melyek kis számítógépként az élet szinte minden pillanatában elérhetők. Az ilyen készülékekre fejlesztett táplálkozás naplózó szolgáltatások lehetővé teszik, hogy tápanyagbevitelünkről, illetve energiafelhasználásunkról azonnal visszajelzést kapjunk, függetlenül attól, hogy éppen egy konyhában, étteremben, vagy sportpályán tartózkodunk.

Fejlesztői háttér:

lavinia_app_naplo
A Lavinai életmódtükör egy ilyen, hazánkban úttörő fejlesztés. Francia és angol kultúrákban használt hasonló rendszerek bizonyították, hogy önmagában a táplálkozási tükör használatával az elhízottak hozzásegíthetők testsúlyuk csökkentéséhez, a cukorbetegek anyagcseréjük egyensúlyának megteremtéséhez. A Lavinai Életmód-tükör alkalmazást a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán működő Egészségügyi Informatikai Kutató-Fejlesztő Központ készítette a szintén saját fejlesztésű MenuGene táplálkozás-tudományi szakértői rendszer szolgáltatásait és adatbázisát felhasználva. A közel tíz éve tartó fejlesztést számos hazai és európai kutatás-fejlesztési projekt támogatta. A szolgáltatás felhasználja az US Department of Agriculture National Nutrient Database for Standard Reference adatbázist és egyéb jogtisztán elérhető, illetve megvásárolt hazai adatforrásokat. A rendszer klinikai tesztjeit a Honvédkórház Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs Intézete, illetve a Vanderlich Egészségcentrum végezte, melyről számtalan közlemény jelent meg. A klinikai vizsgálatok során magunk is megtapasztaltuk, hogy a rendszer használóinál csökkent a testsúly, mérséklődik az inzulin igény, és ritkult az extrém magas, illetve extrém alacsony vércukorértékkel járó epizódok száma.

A Lavinia rendszer működését a következő rövidfilmben ismerheti meg:

Lavinia Életmód-tükör szolgáltatás

Lavinai Életmód-tükör alkalmazást a Pannon Egyetemmel kötött szerződés alapján a Tudomány Kiadó forgalmazza önálló applikációként.

A Vandelich Egészségcentrum arra vállalkozott, hogy az applikációt egy szolgáltatási csomagban, diétetikai konzultációkkal egységet képezve jutassa el betegeinkhez, az egyes szolgáltatások listaáránál lényegesen kedvezőbb árszinttel.

Ezen szolgáltatási csomag részei:
  • egy személyes diétetikai konzultáció, melysorán diétetikusunk segít Önnek saját mobil eszközén a Lavinia applikációhoz való hozzáférés kialakításában, a rendszer használatának elsajátításában. Ezen személyes diétetikai kunzultáció temészetesen lehetőséget teremt az Ön életvitele szempontjából kulcsfontosságú kérdésekről való egyeztetésre is.
  • két írásos dietetikusi értékelést a használat második, majd a nagyedik hetét követően. Ennek keretében diétetikusunk a számítógépes rendszerben könyvelt tételek hosszabb távú eredményeinek áttekintésével tesz írásban javaslatot a dokumentált étkezési kisiklások kezelésére.
  • A Lavinia Életmód-tükör alkalmazás 12 hónapos liszence, mely a vásárlástól számított 12. hónap végéig biztosítja a felhasználó számára étkezései, fizikai aktivitása, inzulin dózisai és vércukor mérési eredményeinek rögzítését, majd ezen egymással szoros összefüggésben lévő adatok egyidejű áttekintését.

Lavinia Életmód-tükörre épülő további szolgáltatások:

  • További dietetikai konzultációk:

    Amennyiben a felhasználó diétájának vezetésében igénybe kívánja venni, a rendszerben tárolt adatokra épülően a Vanderlich Egészségcentrum diétetikusa lehetőséget biztosít további dietetikai konzultációkra az egészségközpont szokásos dietetikai tarifatáblázatához igazodva.

  • Diabetológiai telekonzultáció:

    Mivel a Lavinai Életmód-tükör alkalmazásával a rendszer felhasználója a táplálkozási és energiafelhasználási adatok mellett lehetőséget kap az alkalmazott inzulin dózisok, illetve a mért vércukor értékek naplózására is, a rendszer lehetővé teszi az adatok megosztását a Centrum Diabetológus szakorvosával. Amennyiben Ön átesett már az év során Centrumunkban diabetológiai vizsgálaton, Önnek lehetősége lesz eredményeinek kényelmes távkonzultációjára. Ez esetben nem szükséges Intézetünket személyesen felkeresnie, csak távkonzultációra kell időpontot kérnie. Az egyeztetett időpontban intézetünk diabetológusa a megadott hazai vezetékes, vagy mobiltelefonján keresni fogja önt, és 5-10 perc időtartamban távkonzultálja eredményeit. A konzultációról a személyes megjelenéssel azonos formátumú lelet születik, melyet kérésére emailben, vagy postai úton juttatunk el az Ön számára. A diabetológiai távkonzultációk tarifája nem különbözik a személyes diabetológiai kontroll vizsgálatok árától, de bízunk abban, hogy az utazási idő és költségráfordítás megtakarításával olyan szolgáltatást tudunk kínálni, mely elnyeri Ön és betegtársai tetszését.

Dietetikus:

Diabetológus:

belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus

Árak:

Lavinia Életmód-tükör szolgáltatási csomag ára:
18.000 Ft
További diétetikai szakvélemény (egy hónapon belül):
4.000 Ft
Diabetológiai telefonkonzultáció (korábbi vizsgálatot követő féléven belül):
10.000 Ft
Lavinia rendszerben beérkezett eredmények értékelése, a kezelés eredményességének vizsgálata, szükséges terápiás beavatkozások elvégzése. Minimum 10 perces telefonkonzultáció, a szakorvosi vélemény írásos dokumentálása, és ennek emailen való megküldése a beteg megadott email címére.
Szakorvosi telefonkonzultáció egy éven belül minden további alkalommal:
8.000 Ft
Receptírás:
2.000 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.