Gasztronómiai utazások III.

thumbnail
A nyaralási szezon közeledtével szeretnénk pácienseinket/olvasókat egy gasztronómiai utazásra hívni. Dr. Winkler Gábor, Gézsi Andrásné, Dr. Baranyi Éva szerzőhármas Gasztronómiai világkalauz című könyvének segítségével. Szeretnénk betekintést adni a világ konyháinak jellegzetességeiről, az ...

Gasztronómiai utazások II.

thumbnail
A nyaralási szezon közeledtével szeretnénk pácienseinket/olvasókat egy gasztronómiai utazásra hívni. Dr. Winkler Gábor, Gézsi Andrásné, Dr. Baranyi Éva szerzőhármas Gasztronómiai világkalauz című könyvének segítségével. Szeretnénk betekintést adni a világ konyháinak jellegzetességeiről, az ...

Gasztronómiai utazások I.

thumbnail
A nyaralási szezon közeledtével szeretnénk pácienseinket/olvasókat egy gasztronómiai utazásra hívni. Dr. Winkler Gábor, Gézsi Andrásné, Dr. Baranyi Éva szerzőhármas Gasztronómiai világkalauz című könyvének segítségével. Szeretnénk betekintést adni a világ konyháinak jellegzetességeiről, az ...

Tejfehérje allergia

thumbnail
Tejfehérje allergiában az immunrendszer ellenségként észleli a tejfehérje molekulákat és reakció indul, ezért jelentkeznek a tünetek. Ezek változatosak lehetnek: hasfájás, has puffadás, hasmenés, véres széklet, hányás, különböző bőrtünetek, rekedtség, fulladás, lassú gyarapodás, székrekedés stb. ...

Táplálék allergia vagy intolerancia?

thumbnail
Manapság nagyon gyakori téma a táplálékallergia. Rengeteg beteg panaszkodik bizonytalan gyomor-bélrendszeri vagy éppen bőr tünetről. A táplálék allergiával/intoleranciával foglalkozó terület gyorsan fejlődik a diagnosztika és a kezelési lehetőségek szempontjából. Ám még sok a tisztázatlan ...

Ötletek a gluténmentes étrend rosttartalmának növeléséhez

thumbnail
A gluténmentes diéta alapanyagait tekintve rostszegény. Ezért külön figyelmet kell fordítanunk a megfelelő rostbevitelre. Helyes nyersanyag válogatással elkerülhetjük a székrekedést és csökkenthetjük a rostszegény étrend kapcsán kialakuló betegségek esélyét. Lisztek és gabonafélék étrendbe ...

Sózzunk? Ne sózzunk? Mennyire sózzunk?

thumbnail
A só (nátrium klorid) a történelem során, mindig nagy értéknek számított. Sokáig pénzként is használták. Eleinte a tengerből nyerték. Másik forrása, a bányászat, csak később terjedt el. Hazánkban a 20. század elején több bánya is működött. Ezek mind Erdély területén találhatóak. Már nincs ...

Néhány gondolat a fűszerekről

thumbnail
A fűszerek, amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást. Egyes betegségekben, azonban szükséges a fűszerek korlátozása. Ezt ...