Zene nélkül mit érek én? (Máté Péter- S.Nagy István)

thumbnail

A zene élettani, pszichés mechanizmusa jó ideje ismert a tudomány számára: befolyással van a vegetatív idegrendszerre: szív- vérnyomás szabályozásra, légzésre, immunrendszeri működésre, anyagcserére. Csökkenteni tudja a fájdalomküszöböt, létrehozhat az egész testre kiterjedő relaxált állapotot, ugyanakkor frissíthet, cselekvésre mozgósíthat. Egy friss kutatás eredménye szerint magára a vércsepp szerkezetére is hatással van a zene.

Érzelmeket kelthet: javíthatja, de negatív irányba is befolyásolhatja a hangulatot, energetizálhat, javíthatja a figyelemkoncentrációt, rekreatív, katartikus hatás révén élmény korrekciót hozhat létre, ennek kapcsán a gyógyításban is széles körben használják. A zeneterápia olyan tudományos módszer, melyben a zene is szerepet játszik a testi-lelki-szellemi egészség helyreállításában.

Tudatállapot változtató hatása révén fogékonyabbá válhatunk az ekkor kapott üzenetekre. Műtéti beavatkozások alatt a beteg altatott állapotban eleve megváltozott tudatállapotban van. Ha megfelelő zenét hallgat, ez befolyással lehet a műtét utáni gyógyulására, felépülésére is, ugyanis agyunk mélyaltatásban is tudja érzékelni az információkat, elsősorban a hallási ingereket. Tudatállapot változáskor kritikai készségünk háttérbe szorul, így válunk fogékonyabbá az ekkor kapott üzenetekre. Több kutatás igazolta, hogy pozitív üzenetek (szuggesztiók) hatására a felépülés időszaka rövidülhet, a beteg kevesebb fájdalomcsillapítót igényel, gyorsabb, komplikáció mentesebb a gyógyulás, jobb a közérzet, alacsonyabb a szorongás szint.

Ennél fogva érdemes megfigyelni, hogy a zene, amit hallgatunk, milyen hatással van ránk, mert segítheti, de ronthatja is érzelmi, fizikai állapotunkat.

És akkor a dal: