Vesebetegségek gyermekkorban

thumbnail

Gyermekekben a vese és húgyúti jellegű betegségek zömében húgyúti fejlődési rendellenességek, öröklődő vesebetegségek (policisztás vese, Alport szindróma), valamint fertőzéses eredetű vesegyulladás miatt alakulhatnak ki. Igen ritka az immunológiai eredetű vesegyulladás (általában kóros fehérjeürítéssel a vizeletben), vesesérülés (zúzódás, bevérzés) és a daganat (Wilms daganat).

Gyakran tünet nélkül, „véletlen”, ultrahang során derül ki a fejlődés során a kismedencében, lejjebb maradó „lógó vese”. Fiúgyermekeknél előfordulhat a húgycső záródási zavara miatt, hogy a húgycsőnyílás a pénisz oldalán látszik. Műtétileg még kiskorban jól korrigálható éppúgy, ahogyan a húgycső veleszületett szűkületei is. A születés utáni években sorozatos húgyúti fertőzések hívhatják fel a szülők figyelmét a refluxra, amely a hólyagból a húgyvezetékbe történő vizelet visszaáramlást jelent a vesék irányába, vesemedence gyulladást okozva ezzel. Speciális röntgen vizsgálat kiderítheti a gyulladások okát és kifejezettebb reflux esetén műtétileg megszűntethető a rendellenesség.

A policisztás vesebetegség akár a megszületéstől kezdődően a felnőttkorig megjelenő, állandóan növekvő hólyagocskák, ún. ciszták megjelenésével jár a vesében. Többféleképpen öröklődő formája lehet. A ciszták végül is a veseszövet pusztulását okozva veseelégtelenséget okoz, amely művesekezelést tesz szükségessé 45-60 éves korra, vese transzplantációval gyógyítható. Véres vizelettel, vesegyulladásokkal járhat. Nagyon lényeges tudni már a leendő szülőknek is, hogy amennyiben a családban előfordul, lehetőség van a még magzati életben való diagnózisra, amely döntési lehetőséget biztosít a szülőknek a jövőt illetően.

A fertőzéses vesemedence gyulladás gyermekekben tünetszegényen zajlik, a gyermek ráadásul nem is feltétlenül panaszkodik. Amennyiben nem kerül felismerésre, idültté válhat és később felnőttként veseelégtelenség állapotában derülhet csak ki, amikor a kezelés már nem tud teljes gyógyulást biztosítani. Ezért fontos a korai és kellő tartamú antibiotikus kezelés.

Figyelem, ez esetben a homeopátia nem elég!

Ismételt esetben meg kell vizsgáltatni a gyermeket fejlődési rendellenesség (pl. reflux) irányába! Húgyúti eltérés esetén még a fertőzés megelőzésére is indokolt antibiotikum, mely megakadályozhatja a további vesekárosodást.

A megelőzésben ismételt fertőzések esetén érdemes itatni a gyermekkel tőzegáfonya, citromfű, zsurló, csalán, aranyvessző teákat, de legfontosabb a bőséges folyadékbevitel által biztosított mechanikai védelem, melyet a gyakori vizeletürítés jelent. C-vitamin vizeletsavanyításra használható, mely kellemetlen miliőt teremt a baktériumoknak a növekedéshez. Sok szülői kérdés nyomán fontosnak gondolom kihangsúlyozni, hogy az egyszeri húgyúti fertőzések kezeléséhez nem szükséges feltétlenül vizelet tenyésztés elvégzése, mert a lehetséges baktériumok érzékenységét ismerve a fertőzések többsége sikerrel megszüntethető. A hólyaghurut után akár patikai tesztcsíkkal otthon is ellenőrizhető az eredmény.

Végül említést érdemel, hogy a gyermekkori diabétesz gyakoribbá válása miatt ismétlődő fertőzések, pénisz gyulladások esetén, kifejezett szomjúságérzet és szokatlanul sok vizelet esetén kérjék házi gyermekorvosuktól a vércukorszint ellenőrzését!

A vesék életen át tartó védelme és a megelőzés érdekében a Magyar Nefrológiai Társaság „Nemzeti Vese Program”- ot hirdetett meg. A www.vesebetegseg.hu honlapon vagy a facebook Nemzeti Vese Program oldalán érdekes információkat találhatnak, köztük a „8 aranyszabállyal”, amely segít gyermekeiket egészséges, tudatos felnőtté nevelni.

Érdemes gyermekkorban is a vese ultrahang vizsgálatát elvégeztetni, amely beutaló nélkül is elvégeztethető a Vanderlich Egészségcentrumban.

Dr. Havasi Anett
belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus
Vanderlich Egészségcentrum