Vérnyomást mérni mindenki tud!

thumbnail

Vérnyomást mérni manapság még 80 év fölött sem igazán nagy kunszt, az automata készülékek egyszerűek, pontosak, gyorsak, nem beszélve az okos telefonok extrafunkciójáról, melyeket akár sportoláskor is használhatunk vérnyomásmérésre. Mégis, amikor egy- váratlan, kiugró értékeket rögzítünk, hajlamosak vagyunk mérőnk meghibásodására gondolni először. A készülék elemeinek és működésének ellenőrzése fontos! De tudta Ön, hogy emellett ha pontosan akar mérni, érdemes ismernie néhány apró szabályt? Mérjen eleinte mindkét karon, mindig szívmagasságban, karját kinyújtva, megtámasztva. Mivel két karunk között akár 15 Hgmm különbség is lehet (ha ez 20 Hgmm-nél több, forduljon orvoshoz), azután mindig a magasabb értéket adó karon mérjen rendszeresen. A csuklómagasságban mérő készülékek általában felülbecsülik a valós értékeket. Terhelést (takarítást, lépcsőzést) követően várjon öt percet, nyugodjon meg. Támassza meg a hátát a széktámlán és ne tegye keresztbe egymáson a lábait, mert úgy szintén magasabb értékeket kaphat.

A készülék által kijelzett harmadik érték: a pulzusszám is fontos információkat hordoz. Ha ez szokatlanul, tartósan megemelkedik, vagy 50/min alá csökken, vagy ha nem tudja ezt megmérni a gép, netán megtapintva igen szabálytalannak érzi, forduljon orvosához! Mindez ritmuszavarokra vagy egyes gyógyszerek mellékhatására hívhatja fel a figyelmét és gyógyszermódosítást tehet szükségessé.

Ne gondolja, hogy csak a háziorvosi rendelőben érdemes vérnyomást méretni, mert ott úgyis pontosabb a készülék! Igen sok betegnél „fehérköpeny-hatás” jelentkezik az izgalomtól, ami nem kikapcsolható, és az így magasabbnak adódó vérnyomást tévesen túlgyógyszerezheti az orvos a legjobb szándék mellett is. Ennél sokkal többet mondanak a vérnyomás valós veszélyéről a minél többször, otthon, illetve a mindennapi programjaink közben mért értékek. Ezeket érdemes felírni, vagy elektronikusan rögzíteni, mert a kezelés megfelelő beállításában ez a legfontosabb mankó az orvosának!

Legyen részese saját kezelésének!

Dr. Havasi Anett
belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus
Vanderlich Egészségcentrum