Szorongás, pánik, fóbia

thumbnail

A szorongás enyhe mértéke az emberi lét természetes érzelmi állapotának tekinthető. Elsősorban jelzés értéke van, mellyel a szervezet felkészül valamely veszélyhelyzetre.

Nemcsak érzelmi, de fizikai, vegetatív változásokkal (pl. szapora szívverés, vérnyomás emelkedés, légzésszám emelkedés) is együtt jár, így ha túl intenzív és/vagy hosszú távon fennáll, nemcsak pszichésen megterhelő lehet, de a szervezetre is káros hatással bírhat.

A szorongás megnyilvánulhat állandó aggodalmaskodás formájában, melyhez társulhat nyugtalanságérzés, fáradékonyság, ingerlékenység, izomfeszülés, koncentráció zavar, alvásproblémák.

A szorongás rohamok formájában is jelentkezhet, ilyenkor pánikrohamról beszélünk. Ha ezek elérnek bizonyos gyakoriságot és időtartamot, pánikbetegség alakulhat ki. A tünetek általában váratlanul jelentkeznek (pl. heves szívdobogás, remegés, hányinger, szédülés, ájulásérzés, megőrüléstől való félelem, halálfélelem, hidegrázás, izzadás, kipirulás, zsibbadó-bizsergő érzés). A roham során általában egyre fokozódnak a tünetek, majd 10-15 perc (ez eltérő is lehet) alatt elérik a maximumot és spontán oldódnak. A szorongást kiváltó helyzetből való menekülés esetén ez azonnal is megszűnhet, így a helyzet kerülése fenntartja a betegséget. A beteg ugyanis nem tud szembesülni azzal, hogy nem következik be az a katasztrófa, amitől tart.

Egy idő után már magától a rohamtól fél a pánikbeteg.

Az elkerülés hamar kialakul, így a betegség gyakran társul agorafóbiával, mikor a személy csak kísérettel meri elhagyni otthonát, kerüli azokat a helyzeteket, ahol rohama lehet. Ezek a helyek gyakran áruházak, nyílt terek, közlekedési eszközök. A hozzátartozó azzal segít legtöbbet a betegnek, ha felhagy a beteg kísérésével, hiszen ezzel sajnos fenntartja a betegséget.

Pszichológusi segítséggel néhány hét (általában 4-5 hónap) alatt megszűntethető, azaz megszűnnek a rohamok és a személy egyedül tud közlekedni. Tehát, ha a hozzátartozó a pszichológushoz kíséri a beteget, a beteg egy idő után már önállóan megy, végül bárhová tud egyedül közlekedni. A kóros szorongás és fóbiák tehát pszichológiai módszerekkel sikeresen kezelhetők.

Forduljon hozzánk bizalommal, hogy a segítségére lehessünk a Vanderlich Egészségcentrumban.

Pergel-Száraz Cintia
Vanderlich Egészségcentrum