Pszichológus vagy pszichiáter? Mi a különbség?

Klinikai gyakorlatomban és azon kívül is gyakran találkozom azzal a problémával, hogy a pszichiáter és a pszichológus fogalmak összemosódnak, holott két külön foglalkozásról van szó. Vannak közös pontok, de eltérések is a két szakma között.

Az egyik fő különbség, hogy a pszichiáter szakorvos, a pszichológus pedig bölcsész, azaz előbbi orvosi egyetemet végzett, utóbbi társadalomtudományi karon szerzett diplomát. Mindketten szakvizsgát tesznek, így lesz az általános orvos pszichiáter szakorvos, a pszichológus pedig szakpszichológus. Ezután tehetnek mindketten pszichoterapeuta szakvizsgát.

A pszichiáter ennél fogva végezhet gyógyszeres terápiát, a pszichológus nem. Amennyiben a pszichológus úgy ítéli meg, hogy módszerei mellett a betegnek gyógyszeres terápia is segítségére lenne, pszichiáterhez irányíthatja.

Pszichiáter és pszichológus egyaránt végezhet pszichoterápiát, ha van erre vonatkozó plusz képzettsége.

Az ún. biológiai orientáltságú pszichiáterek csak gyógyszeres kezelést alkalmaznak. Ilyenkor pszichológus végzi a pszichoterápiát, az orvos pedig a gyógyszeres terápiát.

A pszichiáter általában pszichiátriai zavarokkal foglalkozik (ha pszichoterapeuta végzettsége is van, nem feltétlen csak azokkal), a pszichológus pedig azoknak is segítségére lehet, akik nem rendelkeznek pszichiátriai diagnózissal, de valamely problémával küzdenek.

Pergel-Száraz Cintia
Klinikai szakpszichológus
Vanderlich Egészségcentrum