Pizzás csiga

thumbnail

Hozzávalók:

  • 350 g teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 150 g búzaliszt
  • 100 g margarin
  • 3 db tojássárgája
  • 50 g élesztő/ egy kis zacskó porélesztő
  • 2,5-3 dl tej
  • 3 kiskanál cukor
  • só, oregánó
  • 80 g pizzakrém
  • 150 g gépsonka
  • 1 kisfej lilahagyma
  • 200 g trappista sajt
  • kevés tejföl és fokhagymakrém

Elkészítés:

A tejet megmelegítjük, belekeverjük a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni. A liszteket összekeverjük, sózzuk, oregánóval ízesítjük. Belekeverjük a három tojássárgáját, az olvasztott margarint és a felfutott élesztőt a tejjel. Simára dagasztjuk. Meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk. A tésztát megfelezzük, kevés gyúrás után 0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük a pizzakrémmel, ráterítjük a gépsonkákat egyenletesen elosztva, majd a felszeletelt hagymát és végül a vékony szeletekre vágott sajtot. Szorosan feltekerjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a csigákat. Egy kiskanál tejfölt összekeverünk vízzel, hogy híg legyen és egy kevés fokhagyma krémmel. Ecsettel megkenjük a csigákat és 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük.

Tejfölből, fokhagymából, zöld fűszerekből mártogatóst készíthetünk hozzá.

A csigák méretétől függ a darabszámuk, ezért pontos tápanyagértékeket a sütés után lehetne megadni. A hozzávalókat tekintve 4044 kcal és 403 g szénhidrát. Egy csiga megközelítőleg 115 kcal és 11 g szénhidrát lesz.