Ötletek a gluténmentes étrend rosttartalmának növeléséhez

thumbnail

A gluténmentes diéta alapanyagait tekintve rostszegény. Ezért külön figyelmet kell fordítanunk a megfelelő rostbevitelre. Helyes nyersanyag válogatással elkerülhetjük a székrekedést és csökkenthetjük a rostszegény étrend kapcsán kialakuló betegségek esélyét.

Lisztek és gabonafélék étrendbe iktatása:

  • barnarizs: ugyan úgy használhatjuk, mint a hántolt fajtákat – édes és sós ételekhez, felfújtakhoz. 50-60 percig kell főzni, de választhatunk már előgőzölt, zacskós változatot is.
  • vadrizs: szintén hosszabb főzési időt igényel, magasabb az ásványi anyag tartalma, mint a sima rizsnek.
  • basmati rizs: teljesen hasonló a fehér rizshez, tehát észrevétlenül lecserélhetjük a család előtt, ám magasabb a rost tartalma.
  • a köles kesernyés íze forró vizes öblítéssel eltűnik, ezután ugyan úgy felhasználhatjuk, mint a rizst.
  • hajdina, amaránt, quinoa szintén jól felhasználhatók köretként, felfújtnak stb.
  • valamint a fenti (ál)gabonákból készült natúr pelyhek jól felhasználhatók joghurtba vagy süteménybe keverve.
  • a teljes kiőrlésű, magasabb rost tartalmú gluténmentes liszteket ne használjuk magukban, mindig más, már bevált liszthez adagolva kb.1/3-ad arányban.
  • barna rizsliszt morzsalékos állaga miatt kiváló linzertésztákhoz, rántott húsokhoz stb.
  • kölesliszt főleg süteményekhez, kenyérhez, pogácsához ajánlott
  • hajdinaliszt enyhén diós íze miatt kifejezetten ajánlott diós süteményekhez, palacsinta tésztához, zserbóhoz.
  • cirokliszt édeskés ízű, bagetthez, zsemléhez ajánlják, mindenképpen keverve más liszttel, mert önmagában túl tömör és száraz.
  • zabpehely liszt rántáshoz, habaráshoz, süteményekhez, panírozáshoz kiváló, duzzadó képessége miatt puding készítéshez is használható.

Hozzáadott rostok – liszthez adagolva a rosttartalom növeléséhez és állag javításához:

  • lupinrost (csillagfürtből), gluténmentes zabrost, lenmagrost, lenmagtöret, almarost, chia mag, útifű maghéj, növényi gumik – ezeket gyógynövény boltokban, herbáriában, drogériákban és nagyáruházak diétás polcain találhatjuk meg.
  • az útifű meghéjat közvetlenül a liszthez is adagolhatjuk. Vagy pár pillanatra vízbe áztatjuk és ezután a tésztába dolgozzuk. Kenyerekhez adagolva jó állagjavító, sikér helyettesítő. Egy adag ételhez maximum 1 evőkanál útifű maghéj adagolható.

Rost dús mintaétrend:

  1. Reggeli: Hajdinás kenyér, Padlizsánkrém, pulykasonka, paradicsom
  2. Tízórai: Gluténmentes Abonett, joghurt útifűmag héj
  3. Ebéd: Karfiolleves, Bolognai (csicseriporsó tésztával)
  4. Uzsonna: Köleskása málnával
  5. Vacsora: Roston sült hal mentával, Barna rizs kukoricával

forrás: Új diéta 2015/4

Henn Dóra
dietetikus
Vanderlich Egészségcentrum