A gluténmentes diéta alapanyagait tekintve rostszegény. Ezért külön figyelmet kell fordítanunk a megfelelő rostbevitelre. Helyes nyersanyag válogatással elkerülhetjük a székrekedést és csökkenthetjük a rostszegény étrend kapcsán kialakuló betegségek esélyét.
Lisztek és gabonafélék étrendbe iktatása:
- barnarizs: ugyan úgy használhatjuk, mint a hántolt fajtákat – édes és sós ételekhez, felfújtakhoz. 50-60 percig kell főzni, de választhatunk már előgőzölt, zacskós változatot is.
- vadrizs: szintén hosszabb főzési időt igényel, magasabb az ásványi anyag tartalma, mint a sima rizsnek.
- basmati rizs: teljesen hasonló a fehér rizshez, tehát észrevétlenül lecserélhetjük a család előtt, ám magasabb a rost tartalma.
- a köles kesernyés íze forró vizes öblítéssel eltűnik, ezután ugyan úgy felhasználhatjuk, mint a rizst.
- hajdina, amaránt, quinoa szintén jól felhasználhatók köretként, felfújtnak stb.
- valamint a fenti (ál)gabonákból készült natúr pelyhek jól felhasználhatók joghurtba vagy süteménybe keverve.
- a teljes kiőrlésű, magasabb rost tartalmú gluténmentes liszteket ne használjuk magukban, mindig más, már bevált liszthez adagolva kb.1/3-ad arányban.
- barna rizsliszt morzsalékos állaga miatt kiváló linzertésztákhoz, rántott húsokhoz stb.
- kölesliszt főleg süteményekhez, kenyérhez, pogácsához ajánlott
- hajdinaliszt enyhén diós íze miatt kifejezetten ajánlott diós süteményekhez, palacsinta tésztához, zserbóhoz.
- cirokliszt édeskés ízű, bagetthez, zsemléhez ajánlják, mindenképpen keverve más liszttel, mert önmagában túl tömör és száraz.
- zabpehely liszt rántáshoz, habaráshoz, süteményekhez, panírozáshoz kiváló, duzzadó képessége miatt puding készítéshez is használható.
Hozzáadott rostok – liszthez adagolva a rosttartalom növeléséhez és állag javításához:
- lupinrost (csillagfürtből), gluténmentes zabrost, lenmagrost, lenmagtöret, almarost, chia mag, útifű maghéj, növényi gumik – ezeket gyógynövény boltokban, herbáriában, drogériákban és nagyáruházak diétás polcain találhatjuk meg.
- az útifű meghéjat közvetlenül a liszthez is adagolhatjuk. Vagy pár pillanatra vízbe áztatjuk és ezután a tésztába dolgozzuk. Kenyerekhez adagolva jó állagjavító, sikér helyettesítő. Egy adag ételhez maximum 1 evőkanál útifű maghéj adagolható.
Rost dús mintaétrend:
- Reggeli: Hajdinás kenyér, Padlizsánkrém, pulykasonka, paradicsom
- Tízórai: Gluténmentes Abonett, joghurt útifűmag héj
- Ebéd: Karfiolleves, Bolognai (csicseriporsó tésztával)
- Uzsonna: Köleskása málnával
- Vacsora: Roston sült hal mentával, Barna rizs kukoricával
forrás: Új diéta 2015/4