Most érik – terítéken az idény zöldségek és gyümölcsök

thumbnail

Az idényszerűség napjainkban kissé háttérbe szorult, hiszen sok mindenhez már szinte egész évben hozzá lehet jutni. Azonban, ha pénztárcakímélő megoldásokat keresünk a főzésben, nyersanyag beszerzésben, vagy ha rendelkezünk ház melletti kerttel, kihasználhatjuk a természet éppen érő kincseit. Hogy tényleg kincsekről van szó, azt igyekszünk bemutatni a most következő sorozatban.

Cukkini

cukkini

Ha július-augusztus, akkor cukkini. A mára közkedveltté vált tökféléről sokan nem tudják, hogy csupán kb. 40 éve termesztik Magyarországon. Európába a 20. század elején került, elsőként az olasz konyha kezdte használni. A cukkini alapvetően sötétzöld színű, ám kísérletező kedvű kertészek létrehoztak élénksárga, sárga-zöld csíkos változatokat is. Alacsony kalória (100 g-ban 32 kcal) és szénhidrát tartalma (100 g-ban 5,3g) miatt nyári ételeink közkedvelt hozzávalója, alapja lett. Vitaminok közül C-vitamint, folsavat, valamint béta-karotint tartalmaz. Jó ásványi anyag és rostforrás. Ha uborka nagyságúra hagyjuk csak megnőni, akkor meghámozni sem szükséges – nagyon jó alapanyaga lehet szendvicskrémnek, krémlevesnek, főzeléknek, rakott ételnek, salátáknak, lecsónak; készíthetjük grillezve, rántva, töltve, vagy csak fokhagymásan lesütve. Fűszerek közül a kapor, bazsalikom, vöröshagyma és fokhagyma illik hozzá. Tartósítani fagyasztással tudjuk, ebben az esetben érdemes leforrázni majd hirtelen lehűteni, ez után csomagolni. Valamint a kovászos uborka mintájára, savanyúságot is készíthetünk belőle. A cukkini talán rántva a legfinomabb. Ezt a verziót is fel lehet dobni, ha a zsemlemorzsába darált diót keverünk. Sokan nem ismerik a cukkini süteményekhez való felhasználását. Apróra reszelt, kicsavart formában különösen a kakaós tésztákhoz használható. Lággyá, brownie-s jellegűvé varázsolja a süteményt.

Cukkini krém

Hozzávalók:
  • 1 nagyobb darab cukkini
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 dl tejföl
  • só, bors, kevés olaj vagy margarin.
Elkészítés:
A cukkinit pucoljuk meg, hosszában vágjuk félbe, magozzuk ki. Daraboljuk fel és az apróra vágott hagymával, kevés zsiradékon pároljuk meg. Fűszerezzük. Ne maradjon rajt felesleges folyadék a párolás végén. Turmixoljuk le és még melegen keverjük hozzá a tejfölt. Pirítósra kiváló.

Kukorica

kukorica

A kukorica a pázsitfűfélék családjába tartozik. Világszerte ismert, hiszen a búza után a legfontosabb gabona termék. A takarmányozásban pedig az első helyet foglalja el.

Az étkezési célra szánt kukorica fajta hagyományos változatán (csemege kukorica) túl génmódosítással létre hoztak már édesebb fajtákat, ezek halványsárgábbak és a bennük található cukor nem vagy csak kis mértékben alakul át keményítővé. A hazánkban törökbúzaként is ismert növény több színváltozata is létezik (fehér, vörös, ibolyás stb.).

A strandok közkedvelt csemegéje a főtt kukorica. A főzésen túl párolhatjuk, süthetjük, grillezhetjük. Utóbbi esetben fűszeres szósszal érdemes bekenni a kukoricaszemeket.A kukoricából nyert olajat és keményítőt főzéshez is használhatjuk, a gluténmentes diéta egyik fontos nyersanyaga. Valamint a belőle nyert izocukrot, alkoholt ill. keményítőt az ipar használja fel, utóbbit tabletták előállításához.

Ismert kukorica alapú étel a puliszka, olasz megfelelője apolenta, Afrikában pedig a puliszka kókusztejes változatával találkozhatunk. Továbbá kukoricából készül a tortilla és a tortilla chips is. De mégis talán a legtöbben a hagyományos kukoricapehely formájában fogyasztják. Kalória tartalma kiemelkedik a többi zöldség közül (100 g-ban 131 kcal),hiszen szénhidrát tartalma magas (100g/23,6g). Rengeteg rostot tartalmaz, magnéziumban, káliumban és szelénben gazdag. B5, B9 és B3vitamin tartalma kiemelendő, ám utóbbi nem hasznosul a szervezetben. Sikérképző fehérjét nem tartalmaz (fehérjéje a zein). Vegetáriánus étrendben babbal kiegészítve megfelelő fehérje forrás lehet.

Puliszka

Hozzávalók:
  • 1 bögre kukoricadara
  • 2 bögre víz
  • 3 kanál olaj, só.
Elkészítés:
Olajon pirítsuk meg a megmosott kukoricadarát, majd engedjük fel forró vízzel, sózzuk, főzzük 20 percig.

A receptet feldobhatjuk úgy, hogy a megfőtt darát kanállal jénaiba szaggatjuk, meglocsoljuk joghurttal vagy tejföllel, megszórjuk reszelt, füstölt sajttal és kissé megpirítjuk a tetejét sütőben.

Paradicsom

paradicsom

A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európában a 16. században jelent meg, elsőként dísznövényként. A 19. századtól kezdődött az étkezési célra szánt termelés. Neve a „Paradicsom almája” kifejezésből rövidült. A környező nyelvterületeken használt „tomate, tomato” alapszó pedig azték eredetű.

Ma Kína a vezető paradicsomtermelő ország.A megtermelt paradicsom egy része nyers fogyasztásra kerül, de a konzervipar is jelentős mennyiséget használ fel.

Az alapvetően a burgonyafélék családjába tartozó paradicsomnak sokféle alakú és ma már sokféle színű megjelenése van. Hazánkban a kerek, piros fajták kedveltek. Megkülönböztethetünk szabadföldi és növényházi termelést. Európa vezető paradicsomtermelői (Spanyolország, Olaszország) rendszerint szabadföldi növényeket termesztenek. A hazai szabadföldi paradicsom szezonja júliustól őszig tart. Márciustól lehet kapni a növényházi terméseket. Vásárláskor érdemes megszagolni a paradicsomot, ha nem érezzük az illatát, akkor az valószínűleg íztelen is.

A paradicsom alacsony energiatartalmú (100g/22 kcal), C vitaminban és egyéb antioxidánsokban (polifenolok, flavonoidok, karotinoidok) rendkívül gazdag. Legfontosabb színanyagaalikopin (karotinoid), mely bizonyítottan rákmegelőző és szív és érrendszer védő hatású.

Sokféle képen készíthetjük: nyersen salátának, főzve, sütve, paradicsompürének befőzve, szárítva, aszalva, lecsónak eltéve stb. Éretlen példányból savanyúságot készíthetünk.

Töltött paradicsom

Hozzávalók:
  • 2-3 szem nagyobb paradicsom
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg tejföl
  • só, kömény, mustár, vöröshagyma
Elkészítés:
A paradicsomok tetejét vágjuk le és vájjuk ki a magokat. A töltelékhez a túrót, tejfölt keverjük össze és ízesítsük sóval, őrölt köménnyel, kevés mustárral és apróra vágott vöröshagymával. Kanalazzuk a túrót a paradicsomba, tegyük rá a levágott tetőt. Tálalás előtt hűtsük le.

Töltött paradicsomot készíthetünk darált húsos töltelékkel töltve, sütőben megsütve is.

Forrás: Új Diéta – 2013/2-3, Új Diéta – 2015/4, Új Diéta - 2012/1

Henn Dóra
dietetikus
Vanderlich Egészségcentrum