Most érik – terítéken az idény zöldségek és gyümölcsök IV.

thumbnail

Az idényszerűség napjainkban kissé háttérbe szorult, hiszen sok mindenhez már szinte egész évben hozzá lehet jutni. Azonban, ha pénztárcakímélő megoldásokat keresünk a főzésben, nyersanyag beszerzésben, vagy ha rendelkezünk ház melletti kerttel, kihasználhatjuk a természet éppen érő kincseit. Hogy tényleg kincsekről van szó, azt igyekszünk bemutatni a most következő sorozatban.

Datolya

datolya

A datolyapálma, Ázsiában és Afrikában, több ezer éves múltra tekint vissza. Európában kb. 2500 éve jelent meg. Maga a növény 80-100 évig él. Egyiptomi szilvaként vagy pálmaszilvaként is ismerik, azonban merőben más fajta gyümölcsről van szó, mint a datolyaszilva.

Az érett datolyák méretben és színben is igen változatos képet mutatnak – ovális, kerek, egész bogyószerűtől a szilva alakig. Az élet fájának, sivatag kenyerének is nevezik, hiszen a növény szinte minden részét hasznosítják. Asztali gyümölcsön túl a fa tejéből bort és ecetet készítenek, magja kávé pótlásra alkalmas, gyümölcséből szirupot és alkoholos italt készítenek. Zsenge leveleit főzelékként, a nagyobbakat takarmányként hasznosítják, továbbá tárgyakat készítenek belőle; a fa törzsét faanyagként hasznosítják.

A termés fejlődését öt fázisra különíthetjük el, az utolsó háromban szüretelhető – a fázisokban folyamatosan csökken a víztartalom és a tannin tartalom. Legéretteb formája már félig száraz, ráncos, kevésbé romlandó.

A két legismertebb faja – Medjool és a Deglet noor átlagos tápértéke 279 kcal/ 100g. 2 g fehérjét, 0,34 g zsírt és 75 g szénhidrátot tartalmaz 100 grammban (mag nélkül). Rendkívül magas rosttartalma segíthet a székrekedés rendezésében. B vitaminokban, káliumban, mangánban, rézben és magnéziumban gazdag.

Hozzánk általában csomagolva érkezik, ezért érdemes a csomagolásról tájékozódni az esetleges hozzáadott anyagokról (pl.: glutén szennyezés).

A datolyapálma a bibliában virágvasárnap jelképe, valamint a muszlimok böjtjében is fontos helyet foglal el.

Gyümölcskenyerek, müzlik, kekszek ízletes alapanyaga lehet.

Citrusfélék

citrus

A citrusfélék a rutafélék családjába tartoznak. A család legismertebb tagjai a citrom, narancs, mandarin, grépfrút, és egyéb dísznövények.

Az ókorban ismerték már a citrom ősét, azonban nemigen fogyasztották – szellemek és betegségek távoltartására használták, esetleg héját szopogatták lehelet frissítés céljából. Népszerűsége a limonádé fogyasztással ugrott meg jelentősen. A középkorban mindenféle betegséget gyógyítottak citrommal. A citrom szubtrópusi növény, képes az utóérésre. A citromfélék sok változata ismert, a gyümölcs nagysága, formája, a héj érdessége, a gyümölcshús színe alapján több félét tudunk megkülönböztetni.

A narancs is több faj összefoglaló nevét jelenti. Egy narancsfa akár 80 évig is teremhet. Érett állapotban tanácsos leszedni, utóérésre nem képes. Nálunk egész évben elérhető az importnak köszönhetően. A középkori udvarokban nagy divat volt a narancs és citrus ligetek kialakítása, az olasz Medici család címerében is szerepel ez a gyümölcs.

A mandarinok legismertebb fajtái a Kínából származó lédús, zamatos, több magot tartalmazó fajta és a magnélküli Satsuma fajta, de ezeken kívül több ezer fajával találkozhatunk. Az édes mandarin és a keserű narancs keresztezéséből jött létre a Klementine. A törpemandarint Kumkvatnak nevezik, alig nagyobb egy szilvánál, különlegessége, hogy édes héjával együtt fogyasztják.

A grapefruit a 19. században és azt megelőzően dísznövényként szerepelt. Az utóbbi évtizedekben bővült a fajtaválaszték, így népszerűsége is. Ez a gyümölcs fürtökben terem, innen az elnevezés (angol grape-szőlő).

Fontos tudni, hogy a citrusféléket betakarítást követően gombaölő szerekkel kezelik, ezért minden esetben alaposan mossuk meg fogyasztás előtt.

Rendkívül gazdagok C vitaminban és flavonoidokban – segít a rák megelőzésében, érfalak egészségének megtartásában. A grapefruit egyik összetevője gátolja egyes gyógyszerek – koleszterin szint csökkentők, Ca csatorna blokkolók stb. metabolizmusát a szervezeten belül, ezért azok bomlástermékei felszaporodhatnak a vérben. Valamint a grapefruitlé és narancslé gátolhatja egyes gyógyszerek felszívódását – atenolol, celiprolol, talinolol, etopozid, itrakonazol, egyes antibiotikumok, ciprofloxacin, levofloxacin.

A citrusféléket fogyaszthatjuk nyersen, lé vagy konzerv formában, héjukat ízesítésre, pl. kandírozva. A héjból és magjukból nyert illóolajat az élelmiszeripar mellett a kozmetikai ipar is felhasználja.

Tea

tea

A teanövények a világon két nagy csoportba sorolhatók – a nagylevelűek, amelyek a trópusi éghajlatot kedvelik, világos, fényes leveleik akár 40 évig szüretlehetők. Valamint a kisebb levelű, sötétzöld, hideg tűrő, akár 100 évig élő fajok.

A tea a második legtöbbet fogyasztott folyadékféle a világon. A tealevél polifenol tartalma alapján ( fermentáció foka) hatféle teát tudunk megkülönböztetni:

  • fehér tea: nem fermentált, bolyhos, új rügyekből készül
  • zöld tea: nem fermentált, zsenge levelekből
  • puskapor tea: érett hajtásokból készül, gyengébb minőségű, mint az előző
  • oolong: félig fermentált, érett hajtásokból
  • fekete tea: teljesen fermentált, egy rügy és két levélből álló hajtás
  • illatosított és préselt teák

A feketeteából fogy világszerte a legtöbb. Készítése során a leveleket leszedik, fonnyasztják, hengerlik, fermentálják és szárítják. Az enzimek közreműködésével alakul ki a jellegzetes szín és illat. A fermentáció magas páratartalomban, 25-35 ◦C között zajlik.

Hazánkban egyre kedveltebbek a valódi gyümölcsteák, a zöld és gyógynövény teák – teafogyasztásunk döntően a téli hónapokra korlátozódik.

Néhány kávé és tea koffeintartalma egy adagra vonatkoztatva:

  • 60 ml presszókávé – 80 mg
  • 200 ml hosszú kávé - 89 mg
  • 250 ml energiaital – 80 mg
  • 220 ml fekete tea – 48,5 mg
  • 220 ml zöldtea – 33 mg
  • 355 ml kóla – 38 mg
  • 200 ml koffein mentes kávé - 4 mg

Az Európai Unió Élelmiszer-biztonsági Hatósága szerint napi 200 mg koffein biztonsággal fogyasztható és napi 400 mg koffeinnek még nincs egészség károsító hatása.

A dél-afrikai roibos tea is koffeinmentes viszont a dél amerikai maté tea, tartalmaz koffeint.

A teakészítésnek külön művészete van, azonban van pár szabály, amit otthonunkban is meg tudunk valósítani a tökéletes teázási élmény érdekében:

  • friss, lágy vizet használjunk, és soha ne forraljuk újra
  • fejenként kb. 2-3 g teafűvet lehet számolni
  • forrázzuk, ne főzzük – a tea fajtájának megfelelő ideig és módon
  • csak meghatározott ideig áztassuk különben nem kívánatos ízű cseranyagok, keserűanyagok oldódnak ki (a csersav megköti a koffeint)
  • aki erősebb teát szeretne, a teafű mennyiségét növelje
  • a tea ideális fogyasztási hőmérséklete 60-65 ◦C
  • tejes tea esetén a teát öntsük a tejbe
  • a citromlé megvédi a tea polifenoljait az oxidálódástól
  • az étvágyjavító teát ne édesítsük.

A flavonolok a tea fanyar ízét adják, tartalmaz még teaflavinokat, tearubigineket, teobromint, teofillint, teanin nevű aminosavat, mono-, és diszacharidokat, lipideket, szerves savakat és aromaanyagokat. Kiemelendő a kálium és fluor tartalma.

A teofillin más néven dimetil-xantin – gyógyszerként ismert, légúti betegségekben, asztmában használatos, a teában található mennyisége elenyésző a terápiás dózishoz képest.

A teobromin, a teofillinnel együtt a metilxantinok csoportjába tartozik, vízhajtó és élénkítő hatásuk van, a teobromin a kakaónövényben is megtalálható.

A tea része több nemzeti kultúrának, (japán, angol stb.) sokféle módon, hőmérsékleten és ízesítéssel fogyasztható. Ha igazi teát szeretnénk fogyasztani, akkor válaszunk a teaházak, teaboltok kínálatából, mert a filteres tea csupán az igazi szálsas tea „mellékterméke“.

Forrás:

Új Diéta 2017/5 – Amit a datolyáról tudni kell Új Diéta 2012/2 – Amit a citrusfélékről tudni kell Új diéta 2015/5 – Amit a teáról tudni kell

Henn Dóra
dietetikus
Vanderlich Egészségcentrum

Receptek

Narancs turmix

Hozzávalók 1 személyre:
  • 100 g narancs
  • 1,5 dl tej
  • 10 g méz
  • citromlé
Elkészítés:
a narancsot hámozzuk meg, a fehér részeket lehetőség szerint távolítsuk el, szedjük gerezdekre. Tegyük az összetevőket turmixgépbe és turmixoljuk 10-20 másodpercig. Kiváló tízórai vagy uzsonna ötlet. 136 kcal és 24 g szénhidrát.

Téli vegyes turmix

Hozzávalók 1 személyre:
  • 20 g narancs
  • 30 g banán
  • 150 ml tej
  • 10 g méz
  • citromlé
Elkészítés:
a banánt, narancsot gondosan pucoljuk meg és daraboljuk. Majd turmixoljuk össze az összetevőket. 136 kcal-t és 25 g szénhidrátot fog tartalmazni egy pohár turmixunk.

Narancsmártás

Hozzávalók 1 személyre:
  • 200 g narancs
  • 30 g tejszín
  • fél tojássárgája
  • 15 g cukor
  • 5 g vaníliás cukor
  • szegfűszeg és fahéj
Elkészítés:
Egy nagyobb narancs felét kifacsarjuk, másik felét apróra kockázzuk. A fűszerekkel feltesszük főni, sűrítésként tojássárgáját csurgatunk bele. Sült húsokhoz, pl. kacsához kiváló.
Adagonként:

Energia: 340 kcal

Szénhidrát: 34 gramm