Miért fontos a diabétesz kontrollja?

thumbnail

Négy alapvető ok miatt biztosan:

  1. Fontos, hogy Ön jól érezze magát és tünetmentesen élje meg diabéteszét,
  2. hogy legyen energiája a tanuláshoz, munkához, pihenéshez és a mozgáshoz, sporthoz,
  3. hogy minimalizáljuk a szövődmények kialakulását,
  4. és hogy Ön megfelelő életminőséggel,a lehető leghosszabb életet élhesse.

A diabétesz megfelelő kontrollja egyfajta egyensúly megteremtését jelenti, mely a gyakorlatban nem más, mint a cukorbevitel és az inzulin mennyiségének összehangolása. Az egyensúly eléréséhez, az egészségügyi személyzet: a diabetológus, dietetikus és a szakápolók, mozgásterapeuták segítenek kialakítani egy tervet az étrendre, mozgásra és a gyógyszeres, illetve inzulin terápiára vonatkozóan. Ez a terv segít önnek megőrizni az egészségét valamint nagymértékben lecsökkenteni a diabéteszes szövődmények kialakulását.

A cukorbetegek rizikója a különböző szövődmények megjelenésére idővel egyre nagyobb. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megfelelő vércukor beállítás csökkenti ezt a rizikót. Ezt egy-egy nagyobb amerikai, illetve európai tanulmány is bizonyitotta. A vércukor kontroll a szövődmények megelőzésének legmegfelelőbb, leghatékonyabb módja.

Ha Ön panaszmentes, talán kétségbe vonja, hogy tényleg olyan szorosan be kell-e tartani a kezelésre vonatkozó tanácsokat, javaslatokat. Ám ne feledje, hogy nem minden diabéteszesnek vannak tünetei, és ha vannak, nem egyformák. Annak ellenére, hogy esetleg nincsenek tünetek, a diabéteszes anyagcsereállapot fennáll és azért fontos ilyen esetben is a vércukor beálltása, mert a magas vércukorszint mérgező hatású a szervezetre. Hosszabb távon testünk adaptálódhat a magas vércukorszinthez azt a hamis érzést keltve, hogy jól érzi magát.

Mégis egy idő után károsodhatnak az erek, a vesék, a szem és az idegek. Minél inkább sikerül a vércukor értékeket a normális tartományban tartani, annál kevesebb kár éri a szerveinket.

Gyógyítható-e a diabétesz?

A diabétesz a betegek nagyobb részében nem gyógyítható meg véglegesen. Ugyanakkor a terhességi diabétesz, valamint a gyógyszerek (például a szteroidok) okozta diabétesz sok esetben visszafordítható folyamatot jelent.

A betegek kis hányadánál a gyógyulás hasnyálmirigy átültetéssel vagy inzulintermelő sejtek átültetésével érhető el, de számottevő rizikóval jár a műtét és az azt követő élethosszig tartó gyógyszeres kezelés, melyet a kilökődés elkerülése érdekében alkalmaznak. Magyarországon önmagában hasnyálmirigy átültetést nem végeznek, ám diabéteszes és egyben veseelégtelenségben szenvedő betegekben közös hasnyálmirigy-vese átültetésre lehetőség van. Az elmúlt években számos ilyen beavatkozást végeztek jó eredménnyel.

Honnan tájékozódjunk a betegségről, hová fordulhatunk kérdéseinkkel?

  • Mindekelőtt az egészségügyben dolgozók tudnak segíteni (háziorvos, diabetológus szakorvos, diabetes szakápoló, dietetikusok). Magyarországon működő felnőtt és gyermek cukorbeteg centrumok elérhetőségét megtalálja a diabet.hu honlapon
  • Sokat tudnak segíteni a sorstárs cukorbetegek és azok közösségei. diabet.hu, ceosz.hu

A cukorbetegséggel (is) foglalkozó nyomtatott és on-line sajtótermékek:

facebook oldalak: