Májbetegségek - Táplálkozási tanácsok különböző májbetegségek esetén

thumbnail

A máj rengeteg funkciót lát el az emberi szervezetben. Legfontosabb feladata a méregtelenítés. Gyógyszerek, mérgek, baktériumok és anyagcseretermékek lebontása és átalakítása. Részt vesz az anyagcsere minden területén – fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében. Funkciói közé tartozik a D vitamin aktiválása, valamint a vas, réz, egyéb vitaminok raktározása.

A májbetegségek tünetei nem tipikusak, ezért előfordul, hogy egyes fajták nem is kerülnek diagnosztizálásra. Általánosságban jellemző: étvágytalanság, fogyás, hányinger, hányás, haspuffadás, láz, sárgaság, gyengeség, fáradékonyság, bőrviszketés, bevérzések, vizenyő – hason, lábon.

A máj szerteágazó funkcióinak köszönhetően létfontosságú szerv, ebből adódóan betegségei is igen sokfélék lehetnek.

Az egyik ilyen a májgyulladás, ami több csoportra osztható. A fő csoportosítási elv, hogy krónikus vagy akut gyulladásról van e szó.

Akut gyulladások közé sorolandó a vírushepatitiszek; vegyszer/méreganyag által okozott gyulladások; szerencsés esetben az alkohol okozta májgyulladás.

Akut májgyulladás esetén, mindegy, hogy melyik vírus okozta (A, B, C, D, E) a diétás megfontolások ugyan azok minden esetben. Fontos az ágynyugalom, elkülönítés – a fertőzés terjedésének megakadályozása. A diétának igazodnia kell a beteg állapotához, kezdetben csak szénhidrátokat fogyaszthat a beteg és fokozatos felépítésre van szükség. A máj kímélését enyhe fűszerezéssel, a durva rostok elhagyásával és az alkohol teljes tilalmával tudjuk elérni.

Az esetek többségében folyékony-pépes étrendre vn szükség, melyet gyümölcslevekkel, turmixokkal, gyümölcspéppel, zöldséglevekkel, vízzel, teával, szörppeloldhatunk meg. Ezután jöhetnek a durva rost mentes főzelékpürék, illetve gyümölcsmártás pürék. Zsiradék nélkül, liszttel sűrítve – tök, burgonya, sárgarépa, alma, barack. Reszelt alma keksszel, babapiskótával. Fehér kenyér, vizes zsemle másnapos vagy pirított formában fogyasztható. Bevezetésre kerülhetnek a sovány fehérjék – kefír, joghurt, zsírszegény tej, zsírszegény túró, sovány sajtok, sonka félék (gépsonka, csirkemellsonka). Ezek felhasználásával sűríthetünk főzeléket, mártást, készíthetünk gyümölcsturmixokat, tejbedarát,tejberizst, felfujtakat (csak tojásfehérje). Főtt burgonya, főtt, fehér rizs, vizes burgonyapüré fogyasztható. Gyümölcsök és lekvárokközül is kerüljük el az aprómagvakat tartalmazókat – eper, málna, ribizli, kivi. Ha a beteg állapota javul, óvatosan bevezetésre kerülhetnek a zsiradékok. Pirítósra kent light margarin formájában, párolt sovány húsok alá kevés olaj, magasabb zsírtartalmú felvágott (párizsi). Törkedni kell a napi 5-6-szori rendszeres étkezésre, megfelelő – 2,5 l – folyadék fogyasztásra és a fehérje bevitelre. Tej-, tejtermékek és a tojás rendkivül jó fehérjeforrások. A diéta felépítését követően előnyben részesíthetjük az összetett szénhidrátokat (gabonapelyhek, kenyér, péksütemények). Figyeljünk oda a C-, A-, K-vitamin valamint a folsav, B1, B6 vitaminok bevitelére. Erről sok zöldség és gyümölcs, valamint magas rosttartalmú gabonafélék, tejtermékek, tojás bevitelévelgondoskodni tudunk.

Ha a májgyulladás 6 hónapnál tovább fenn áll, krónikus májgyulladásról beszélhetünk, melyet csökkent májműködés jellemez. A hepatitiszek közül a B és a C mehet át krónikus gyulladásba, de lehet autoimmun eredetű is. Krónikus májgyulldás esetein belül is találkozhatunk enyhébb ill. súlyosabb, gyorsan romló formával. A diéta célja a májsejtek további károsodásának megakadályozása és a megfelelő tápláltsági állapot fenntartása, elérése. Ehhez általában (alultápláltság esetén) magas energiabevitel szükséges, melyet főleg szénhidrátokból, másod sorban a fehérjékből kell fedeznünk. Kb. 40 kcal/ testtömeg kilogramm energiabevitelre van szükség. Ezen belül tehát 350-480 g napi szénhidrát bevitel – a szénhidrátóknak májregeneráló hatása van. Az étrend tehát bővelkedhet könnyen emészthető szénhidrátokban: gyümölcsök, gyümölcslevek, turmixok, mézes tea, limonádé, rizs, burgonya, tészta, köles, lisztek, búzadara, kukoricadara, különböző kenyérfélék, abonett,babapiskóta, háztartási keksz, puffasztott rizs, búzacsíra, piskóták, felfújtak, palacsinta, zöldségek, péksütemények. Kerülendők azonban a szárazhüvelyesek és a káposztafélék, szilva, egres, diófélék, olajosmagvak, linzer és hajtogatotttészták, krémes töltelékű édesipari termékek, fűszeres csigák, töpörtyűs pogácsa – az itt fel nem soroltak, egyéni tolerancia alapján építhetők étrendbe.

Az étrendnek bővelkednie kell fehérjében, egy 60-kg-os ember esetén 70-90 g fehérjére van szüksége naponta. Gondoskodnunk kell róla, hogy ennek legolább a fele állati eredetű legyen. Zsírszegény tej és tejtermékek – túró, sovány sajtok, kefír, joghurt, pudingok, tojás, sovány felvágottak és húsok, máj, halak felhasználása javasolt. Elkészítésnél ügyelni kell a viszonylagos zsírszegénységre – sütőzacskó, teflon edény stb. Főzelékek sűrítéskor száraz rántás vagy kefirrel, joghurttal való habrás ajánlott. A fent említett alapanyagokból készíthetünk felfujtakat, édességeket ( gyümölcsökkel túrókrém, máglyarakás, túrós guba, töltött zsemle, stíriai metélt).

Ami a zsiradékokat illeti, jól használható a kókuszzsír, Rama, kis emnnyiségben vaj.

Ha az alábbiak szerint válogatunk, akkor a szervezet elegendő B1 vitaminhoz jut. Cinkkből, kálciumból, folsavból és zsírban oldódó vitaminokból azonban előfordulhat, hogy „mesterséges” pótlásravan szükség – tabletta, injekció formájában. Melyeket a kezelőorvos rendel el.

Folyadék naponta legolább 2 l szükséges, az alkohol szigorúan tilos!

A túlzott alkoholfogyasztás hatására kialakuló májgyulladás ill. zsírmáj még visszafordítható, szigorú alkohol tilalommal és megfelelő diétával. Az étrend megegyezik a fentiekben leírtakkal különösen ügyelve a zsírszegénységre és a B1, komplex vitamin és ásványi anyag pótlásra.

Cirrózis

Magyar szóval májzsugorodás, mely a világon ugyan csökkenő tendenciát mutat, sajnos Magyarországan nemre való tekintet nélkül nő a megbetegedések száma. A betegség nem gyógyítható, az ép májállomány pusztulásával, hegesedésével jár. Megfelelő kezeléssel és diétávaljól egyensúlyban tartható. A tünetek hasonlóak az elején említettekkel, tehát eleinte nehezen észrevehetőek –gyengeség, fogyás, később hányás, hasi panaszok, puffadás, hasi vizenyő megjelenése. Társulhat hozzá hasnyálmirigy gyulladás és epe elválasztási zavar.A betegség első szakában (kompenzált cirrózis) a krónikus hepatitsznél leírt diéta javasolt, a fehérje bevitelt kissé csökkentve ahhoz képest. A durva rostokat kerüljük, jótékony rostok előnyben részesítése: alma, zabpehely, birsalma, sárgarépa. A nátrium bevitel korlátozásával egészül ki a diéta – ennek érdekében az ételekből el kell hagynunk a hozzáadot sót, direkt sózótt ételeket ne fogyasszunk (pácolt, érlelt, füstölt húsok, sajt, konzervek, sós ropogtatnivalók). A betegek gyakran kapnak vízhajtót, ebben az esetben szükség lehet kálium, magnézium pótásra. Súlyos, nagy mennyiségű vizenyő (ascites) megejelnése esetén a folyadékbevitel korlátozás alá esik. Ezt, valamintaz ásványi anyag és vitamin pótlást mindenképpen a kezelőorvos szabja meg.

A betegség egyik következménye, hogy a nyelőcsőben visszértágulatok jelennek meg, melynek hatására szükség lehet az ételek pépesítésére. Tehát mindig, mindenkor a beteg állapotához, egyéni igényeihez kell igazodnunk a diétával.

Ha a cirrózis dekompenzált szakba ér, azonnal csökkentenünk kell a fehérjebevitelt. A méreganyagok felszaporodnak, sok ammónia jelenik meg a vérben. Egy 60 kg-os egyén esetén, napi 30-35 g fehérje bevitele engedélyezett, emellett a megfelelő szénhidrát bevitelt továbbra is biztosítanunk kell. Ebben a stádiumban, szinte csak növényi eredetű fehérjék férnek bele az étrendbe. Ha a beteg állapota javul a fehérje bevitelt (a példa esetén) napi 50g-ra lehet növelni (0,7 g fehérje/ttkg). A májcirrózisban is érvényes a szigorú alkohol tilalom, még egy diannás cukor vagy konyakos praliné is hirtelen állapotromláshoz vezethet!

Henn Dóra
Vanderlich Egészségcentrum