Lilahagyma lekvár

Hozzávalók:

  • 1,2 kg lilahagyma
  • 1 db narancs
  • 2 evőkanál olaj
  • 2,5 dl vörösbor
  • 15 dkg cukor
  • 1 kiskanál ecet (20%)
  • 2 evőkanál citromlé
  • só, bors, kakukkfű, rozmaring

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Az olajjal, cukorral és a borral feltesszük főni. Az elején gyakrabban kevergessük. Közben egy narancsot megpucolunk és gerezdekre szedünk, eltávolítjuk a fehér- valamint a vastagabb héj(hártya) részeket, felkockázzuk és a hagymához adjuk. Ízesítjük sóval, borssal és a zöld fűszerekkel. A rozmaringból egy kis csipet is elég. A hagymát 30-35 percig főzzük, majd turmixolhatjuk a pépesebb állagért. Hozzákeverünk egy tasak dzsem-fixet, még 2-3 percig forraljuk. Végül üvegekbe töltjük.
Tálalhatjuk sült húsok, steak-ek, halételek mellé, de hamburgerben és pirítósra is nagyon finom.