Kinek mit jelent a jó vérnyomás?

Betegek és orvosaik általában nem egyformán elégedettek a gyógyszeres kezeléssel elért vérnyomásértékekkel. A magasvérnyomás betegség megállapításakor egységesen a 140/90 Hgmm a normális és a kóros választóvonala. Magasabb kiinduló értékek és több társuló betegség esetén előbb kezdjük el a kezelést.

De vajon mennyire kell levinni a vérnyomást?

Nézzük a szisztolés vérnyomást, amelyet az önök mérőjén a kijelző első száma jelent. Ha Ön 65 évnél fiatalabb felnőtt és nincs más krónikus betegsége 120-130/Hgmm között ideális tartani a vérnyomását, hogy a legkevésbé károsodjanak a szervek (szív, vese, szem). Amennyiben cukorbetegsége, alsó végtagi érszűkülete, koszorús ér betegsége, vagy fehérjevizeléssel járó vesebetegsége is van, még fontosabb, hogy elérjük a 120-130 Hgmm -es tartományt, mert ezzel jobban megvédhetjük a beteget a súlyosabb szövődményektől (stroke és szívinfarktus).

Az életkor is számít: 65 év felett megengedőbbek vagyunk, elég 130-140/Hgmm -es szisztolés értéket megcélozni a fenti betegségek társulása esetén is. Az ennél szigorúbb beállításból adódó „haszon” alulmarad a túl alacsony értékekből adódó szövődményekkel szemben. Csak speciális esetben törekszünk ennél is szigorúbb- 125/75 Hgmm alatti- értékekre, ha a beteg vizeletében kifejezett a fehérjeürítés: erre a vesegondozáson is mindig felhívjuk a figyelmét.

A diasztolés, azaz „második” érték optimális esetben 70-80 Hgmm között mozog. Idős korban gyakran látjuk, hogy a diasztolés érték 50-60 Hgmm közé esik, ez elsősorban az érmerevség, érkeményedés jele. Vérnyomáscsökkentő gyógyszereinkkel többnyire a szisztolés és diasztolés értéket egyszerre tudjuk befolyásolni. A túlzott vérnyomásesés, az egyenletesebb vérnyomás fenntartása érdekében a betegeknek a kellő folyadékbevitelre is kell figyelniük.

Ezen célértékek nyugalmi állapotban, felkari mérővel történt mérésekre vonatkoznak. A rendelőben mért - általában magasabb értékek - nem mindig tükrözik a valóságos, egyénre jellemző értékeket, elsősorban a fehérköpenyhatás miatt. Ezért fontos az otthoni mérés, annak vérnyomás naplóban való rögzítése. A vérnyomás naplót, minden orvosi vizitre érdemes elhozni. Így a gyógyszeres beállítás pontosabb és kevesebb panasszal járhat!

Dr. Havasi Anett,
belgyógyász, nefrológus, diabetológus és hipertonológus szakorvos

Vanderlich Egészségcentrum