Kakaós Csiga

thumbnail

Hozzávalók:

  • 350 g teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 150 g búzaliszt
  • 100 g margarin
  • 3 db tojássárgája
  • 2,5-3 dl tej
  • egy csomag porélesztő
  • 4-5 teáskanál cukor
  • só, reszelt citromhéj (vagy reszelt narancshéj)
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • még 100 g margarin

Elkészítés:

A tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni. A liszteket összevegyítjük, sózzuk, citromhéjat reszelünk bele. Hozzáadjuk a liszthez a tojássárgákat, margarint és az élesztős tejet. Simára dagasztjuk. Meleg helyen 1 órát pihentetjük. A tésztát megfelezzük, rövid átgyúrás után fél-1 cm vastagra nyújtjuk. Vastagon megkenjük margarinnal, majd megszórjuk a cukorral összekevert kakaóval. Erre még egy kevés margarint locsolunk. Feltekerjük és két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük a csigákat és a tetejüket megkenjük margarinnal. 200 fokon 20-25 percig sütjük.

Szükség esetén a töltelék cukor tartalma lecserélhető eritritre, így még alacsonyabb szénhidrát tartalmú csigákat kapunk.

A csigák méretétől függ a darabszámuk, ezért pontos tápanyagértékeket a sütés után lehetne megadni. Az alaprecept 3920 kcal és 424 g szénhidrátot tartalmaz. Egy csiga megközelítőleg 150 kcal és 17 g szénhidrát lesz.

Jó étvágyat kívánok!
Henn Dóra
dietetikus
Vanderlich Egészségcentrum