Hogyan készüljünk az ünnepekre, hogy ne legyen „sok”?

thumbnail

Az ünnepek közeledtével egyre több figyelem irányul az ételekre, étkezésre. Tervezgetjük a karácsonyi menüt, hogy milyen sütemény kerüljön az asztalra. A karácsonyi vásárok sült gesztenyével, kürtőskaláccsal, forralt borral és más finomságokkal csábítanak.

Általában az emberek, de a fogyni vágyók és az egyéb okból diétázók is ilyenkor lazítanak a szíjon, mondván az új évben majd jobban odafigyelnek. Az ilyenkor jellemző túlevések, sütemény „túladagolások” senkinek sem tesznek jót. Feleslegesen túlterheljük emésztőrendszerünket, amiből általában nem sül ki jó.

A jó hír az, hogy változtathatunk ezen, anélkül, hogy hiányérzetünk maradna az ünnepek alatt. Idén ne bízzuk magunkat az emésztéstsegítő tablettákra és egyéb szerekre.

Az ünnep, a vendégeskedés megkívánja a közös étkezéseket, hiszen többnyire ez jelenti a családnak a boldog együttlétet. Kis odafigyeléssel azonban ilyenkor is tudunk tenni egészségünkért, súlyunk megtartásáért, állapotunk javításásért.

A legfontosabb, hogy étkezések alkalmával figyeljünk oda a mennyiségekre. Lassan együnk, ha kialakult a teltségérzet, nem kell a szokásos mennyiséget elfogyasztani. Merítsünk többször keveset vagy hagyjuk a tányéron az ételt.

A megfelelő folyadék fogyasztás is fontos a jó emésztéshez. Ha alkoholt fogyasztunk, nő a folyadékszükséglet.

Vannak, akik minden évben a megszokott ételeiket készítik el karácsonykor. Nekik azt tanácsolnám, gondolják át a recepteket, ugyanis a magyar ételek (halászlé, töltött káposzta) nem számítanak a könnyen emészthető ételek közé. Alakítsunk rajta egy keveset, hogy ne legyen annyira nehéz vagy éppen hízlaló. A rántott húst és halat készítsük el sütőben sütve, kevés olajjal. Ha a töltött káposztát fedő nélkül főzzük vagy leöntjük első főzőlevét, kevésbé lesz puffasztó, valamint zsírszegény tejföllel vagy natúr joghurttal habarjuk, kevés füstölt hús félét adjunk hozzá, vagy hagyjuk is ki ezt a hozzávalót. A bejgli töltelékét elkészíthetjük, úgy, hogy kinyomott reszelt almával keverjuk a diót, mákot és így cukor helyett édesítőszerrel édesíthetjük. A mézeskalács-tésztához adagolhatunk teljes kiőrlésű lisztet. A linzerek cukortartalmának felét pótóljuk édesítőszerrel.

Azoknak, akik szeretnek kísérletezni, új dolgokat kipróbálni, azt tanácsolnám, készítsenek salátákat a húsok mellé. (Pl. friss jég salátából, kínai kelből, csírákból, sárgarépából, retekből stb. – joghurtosan). Finomak a gyümölccsel készülő sült húsok is. Válogassunk a kímélő ételkészítési eljárásokból: használjunk sütőzacskót, teflon edényt, kontakt grillsütőt stb.

A sütemény elengedhetetlen kellék ilyenkor. Ha nincs megszokott, amihez ragaszkodnánk, akkor keresgéljünk a gyümölcsös, túrós töltelékű sütik között. Jó a vizes piskóta, lepény félék a krémes, vajas, pudingos sütemények helyett. Pl.: túrós gyümölcsös piskótatekercs, almás-fahéjjas lepény, meggyes piskóta, zabpelyhes tallér, különleges kókuszgolyó stb. Utóbbiakhoz a honlapon megtalálható a recept.

A kínált sütemények mellé vagy helyett tehetünk az asztalra szépen felszeletelt gyümölcsöket: alma, körte, kivi, narancs, mandarin stb. Ha uzsonna vendégeket várunk szeleteljünk fel vastagabb pálcika alakúra répát, karalábét, uborkát, paparikát és keverjünk hozzá fűszeres-joghurtos mártógatóst. Készíthetünk szendvics krémeket is – tojáskrém, tökkrém, túrókkrém – ezek receptjei szintén megtalálhatók a honlapon. Biztosan sikerünk lesz ezekkel az újításokkal.

Fogyasszunk tehát karácsonykor is bűntudat nélkül! Ami ehhez szükséges: apróbb változtatások a receptben, némi fantázia, és magunkra való odafigyelés.

Henn Dóra
Vanderlich Egészségcentrum