Fonott Kalács Teljesőrlésű Liszttel

Hozzávalók (20 szelet kalácshoz):

  • 400 g liszt
  • 50 g teljeskiőrlésű liszt
  • 100 g vaj / margarin
  • 200 ml tej
  • 5 evőkanál eritritol
  • 1 teáskanál reszelt bio citrom vagy narancshéj
  • 1 db tojás
  • 1 csomag porélesztő (500 g liszthez megfelelő mennyiség)  

Elkészítés kenyérsütőben:

A vajat (vagy a margarint) megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet. A kenyérsütő leírásának megfelelő sorrendben tegyük a gépbe a hozzávalókat. Briós vagy kalács programot használjunk a kelesztéshez és a sütéshez.

Elkészítés kenyérsütőben kelesztve sütőben sütve:

A kenyérsütő leírásának megfelelő sorrendben tesszük a gépbe a hozzávalókat - a tojásból tegyünk el egy keveset a kalács lekenéséhez. Briós vagy kalács programon kelesszük. Kelesztés után hagyjuk 5-10 percig pihenni a tésztát. Lisztezett felületen szedjük három részre, kézzel sodorjunk három kötelet, majd fonjuk meg - mintha hajfonatot készítenénk. A megfont kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 10-15 percig pihentetjük (közben begyújtjuk a sütőt), a kalács tetejét lekenjük a félretett tojással. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig, majd 150 fokon 15-20 percig sütjük. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, fedjük be sütőpapírral, nehogy megégjen. A tészta lazább szerkezetű lesz, ha a sütő aljába egy lábasba - még sütés előtt - vizet teszünk.

Elkészítés hagyományosan:

Elverjük a langyos tejben az édesítőszert és egy teáskanálnyi lisztet, felfuttatjuk benne az élesztőt – kb. kétszeresére kell nőnie. A liszthez hozzáadjuk tejet, és a többi hozzávalót, a tojásból félreteszünk egy keveset a kalács lekenéséhez, kidolgozzuk a tésztát. Hagyjuk kelni 1-1,5 óra hosszat - kb. 2-3-szoros térfogatúra kell nőnie. A fent leírt módon fonjuk és sütjük.


1 szelet kalács energia és tápanyagtartalma:

Energiatartalom: 180 kcal

Szénhidrát tartalom: 18 g

Rost: 1 g

Fehérje: 3 g

Zsír: 5 g

Jó étvágyat kívánok!
Szálka Brigitta és Henn Dóra
dietetikus
Vanderlich Egészségcentrum