Folyadékpótlás gyermekkorban

thumbnail

Testünk 60-70 %-át víz teszi ki, gyermekeinkben a víztartalom akár 75% is lehet. Tudta Ön, hogy már 1-2 %-os víztartalomvesztés is működészavart okozhat és tünetekkel járhat? Agyunk, működéséhez a keringő vérmennyiség 1/5-ét használja fel, így igen érzékeny a kiszáradásra. Már enyhébb vízhiány esetén is a kialakuló oxigén és tápanyaghiány koncentrációzavar, fizikai és szellemi fáradékonyság formájában jelentkezhet. Romlik az immunrendszer működése és ezáltal a védekezőképességünk. Fejfájás, izomgyengeség, szájszáradás, ingerlékenység jelenhet meg, majd szédülés, ájulás léphet fel.

Kedves Szülők! Érezzék feladatuknak, hogy megtanítsák gyermekeiknek a folyadékpótlás fontosságát és mikéntjét!

Mennyit és mit itassunk gyermekünkkel: 10 kg-nál kisebb gyermek folyadékigénye 100 ml/tskg, 10-20 kg-ig = 1000ml +10 kg felett 50 ml/kg, 20-30 kg-ig =1500ml +20 kg felett 20 ml/kg.

Legjobb, ha gyermekünk megszokja és megszereti a tiszta vizet, de adhatunk tejet, 100% gyümölcslevet, tápszer italokat kiegészítésül. Mindenképpen kerülni kell a natív cukrozott üdítőitalok, fruktóz sziruppal készített készítmények rendszeres itatását. A cukrozott italok étvágytalanságot, fogszuvasodást, hasmenést és legfőképpen kóros elhízást okozhatnak. A több évtizedes tapasztalatok a cukorbetegség előfordulásának cukorfogyasztással párhuzamos emelkedését mutatják. A fruktózról (sok üdítőital édesítéséhez ezt használják) már tudjuk, hogy elősegítheti a 2-es típusú (időskori) diabétesz kialakulását meglévő genetikai hajlam mellett. Ennek a betegségnek a megjelenése napjainkban egyre fiatalabb életkorban várható, akár gyermekekben is, főképpen elhízás esetén.

Néhány speciális állapotban a folyadékpótlás eltér az említettektől. Sportolás kapcsán, vagy kánikulában még több folyadékbevitelt kíván szervezetünk. Magas láz, hasmenés, hányás esetén a folyadékhiány rendezése mellett az elvesztett ionokat, kalóriát is folyékony formában kell bevinnünk. Erre szolgál a gyógyszertárakban is elérhető orális rehidráló folyadék, ill. por (ORS-Hipp, Oralpadon por, Normolyt oldat).

Fontos hogy felmérjük a folyadékhiány súlyosságát, ez a testtömeg csökkenéséből is becsülhető: <5% testsúlyvesztés enyhe, >10% fölötti már súlyos, kórházi kezelést igénylő eltérést jelez. Lényeges, hogy milyen gyorsan lép fel a kiszáradás (pl. viharos hasmenés kifejezettebb tünetekkel jár).

Feltétlenül vigyük kórházba gyermekünket, ha nem fogadja el az italt, ismétlődő hányás láp fel, lázgörcse, vagy magas láza van, 12 órája nincs vizelete, zavarttá, aluszékonnyá válik.

Otthon, a játszótéren kínálja meg gyakran itallal gyermekét, naponta egyen gyümölcsöt, ne hagyja ki a levest, csomagoljon az iskolába, kirándulásra italt számára!

Dr. Havasi Anett
belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus
Vanderlich Egészségcentrum