Diabétesz szűrővizsgálati kampány indul Veszprémben október 5.-től, a Diabétesz Világnapig!

thumbnail
A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte.

Nemzetközi háttér:

Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

Együtt a cukorbetegség megelőzéséért

A UNite for Diabetes kampány vezetett a cukorbetegség elleni küzdelem világszintű összefogásához, melynek eredményeként 2006. december 20-án az ENSZ Közgyűlés elfogadta a 61/225. sz. Határozatot, amely a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára hívja fel a figyelmet. A Diabétesz Világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott Világ Egészség Nap.

Kék kör - a Diabétesz Világnap logója

diabet_vn_logo
A Diabétesz Világnap logója egy kék kör – a cukorbetegség nemzetközi jelképe, mely a Unite for Diabetes kampány során került kialakításra. A kék kör egy szimbólum, a cukorbetegséggel küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét jelképezi. A kör valamennyi kultúrában az élet és egészség jelképe. A kék szín az eget jelképezi, mely egyesíti a nemzeteket és egyben az ENSZ zászlajának a színe is.

Diabétesz Világnap 2013 - Óvjuk a jövőnket!

A 21. század egyik legnagyobb egészségügyi problémája a cukorbetegség. 2013-ban 371 millió cukorbeteg él a földön, és még 280 millió ember él a cukorbetegség előszobájában. Becslések szerint 2030-ra félmilliárd cukorbeteg várható.

A diabétesz és szövődményei bizonyítottan megelőzhetők, nem igényelnek magas költségeket. Mindenki aggódik, de mindenki tehet a cukorbetegség megelőzéséért.

A kampány szlogenje: ÓVJUK A JÖVŐNKET!

A 2013. évi kampány célja a helyi közösségek, csoportok bátorítása a diabéteszről szóló ismeretek terjesztésére, megelőzésre, figyelemfelhívásra. A kis közösségektől a globális szintig jutva a kampány hangsúlyozza a kis, egyszerű tettek jelentőségét, melyek összeadódva jelentős eredményeket érhetnek el.

A 2013. évi kampány üzenetei:

  • A Világ legnépesebb országai: 1. Kína 2. India 3. DIABÉTESZ 4. USA 5. Brazília
  • Minden második ember nem tudja, hogy cukorbeteg. Lehet, hogy Ön is diabéteszes?
  • Diabétesz: Tudjon a szövődményekről!
  • A cukorbetegek olyanok, mint Te és Én! Ne tegyünk különbséget!

Diabétesz Világnap 2013. Veszprémben

Veszprémben a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a Cukorbetegekért 1994. óta minden évben szervez Diabetes Világnapot. 2013-ban November 16-án, szombaton.

A világnapi felkészülés jegyében Veszprémben egy prevenciós szűrővizsgálati kampány indítását határozta el a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület, az Alapítvány a Cukorbetegkért és a Vanderlich Egészségcentrum, melyhez csatlakozott Veszprém Város Önkormányzata és a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Belgyógyászati, Diabetes és Anyagcsere Centruma.

A szűrővizsgálat önkéntes, két fázisban zajlik. Először egy, nemzetközileg elfogadott rizikó kérdőív kitöltése során tudhatja meg a vizsgált, 18 év feletti személy, hogy mekkora a kockázata annak, hogy 10 éven belül cukorbetegség kialakulása fenyegeti. Töltse ki kérdőívünket!

A kampány időtartama: 2013. október 5 - november 5.
Célcsoport: Veszprém Város 18 év feletti lakossága és a Veszprémben dolgozók
Támogatóinknak köszönhetően, a Diabétesz szűrési kérdőívet kitöltő személyek között hasznos ajándékokat sorsolunk ki, amelyek a Diabétesz Világnapi rendezvényen kerülnek átadásra.

A kérdőív mindössze 8 kérdést tartalmaz, kitöltéséhez a testsúly (kg), a testmagasság (cm) és a haskörfogat (cm) ismerete szüksége. A kitöltés után egy nyomtatható eredménylapot kap a résztvevő, mely megmutatja a kockázat nagyságát.

Magas kockázat esetén ajánlatot kap, egy un. vércukor-terheléses vizsgálat elvégzésére, melyet vagy a Vanderlich Egészségcentrumban (előjegyzés kérhető: 06-88/793-787 telefonon), vagy a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Belgyógyászati, Diabetes és Anyagcsere Centrumában (Rendelőintézet, Komakút tér 1. Tel.: 88/406-354, ide háziorvosi beutaló szükséges!) tud elvégeztetni.

A vizsgálat mindkét helyen ingyenes!

A vizsgálat éhgyomorra, ujjbegyből (a Rendelőintézetben vénásan is) vett vércukor meghatározás után 75gr glukózt tartalmazó oldat elfogyasztása következik, ezután két órával ismételten vércukor vizsgálat történik. A vércukor-terheléses vizsgálat eredménye alapján megállapítható, hogy az egyén cukorbeteg-e, vagy a cukorbetegség „előszobájában tartózkodik”, vagy nincs semmiféle szénhidrát anyagcsere zavara.

Szeretnénk, ha az országban egyedülálló módon Veszprém lakossága és az itt dolgozó nem veszprémiek csatlakoznának kampányunkhoz, annak érdekében, hogy mielőbb, minél több emberen felderítsük az esetleges cukorbetegséget, vagy annak elő állapotait.

A minél korábban felfedezett és korrekten kezelt cukorbetegség esetén a szövődmények kialakulása megakadályozható és az életkilátások az egészségesekéhez hasonlóan alakíthatók. Annál pedig, aki a cukorbetegség „előszobájában” tartózkodik a betegség kialakulása megelőzhető!

Bízunk abban, hogy Veszprém példát mutat az ország többi településének egészségtudatosságban és jövőre minél többen követik a veszprémi példát! Legyen Ön az a minden második ember, akinél korán fedezik fel ezt a rejtőzködő betegséget!

Az egészég a legjobb befektetés!

veszprem_logo
Porga Gyula
Veszprém Város Polgármestere
aac_logo
Reichardt Béláné
Alapitvány a cukorbetegkért kuratóriumának elnöke
csolnoky_korhaz_logo
Dr. Rácz Jenő
Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Főigazgatója
vanderlich_logo
Dr. Vándorfi Győző
Vanderlich Kft. Egészségcentruma ügyvezető főorvosa

Támogatók:

veszprem_logo
csolnoky_korhaz_logo
egis_logo
77_elektronika_logo
vanderlich_logo
aac_logo
vm_diabet_logo
merck_logo
beurer_logo