A hatékony önkifejező (asszertív) kommunikáció

thumbnail

Konfliktus esetén, szorongást keltő nehéz helyzetekben nem feltétlen reagálunk megfelelően. Előfordul, hogy ingerülten, indulatból válaszolunk, vagy épp visszahúzódunk, esetleg cinikusan nyilvánulunk meg. Azaz a kommunikációs formánk lehet agresszív, önalávető, passzív-agresszív.

Mindezek a kommunikációs formák nemcsak hogy nem célra vezetőek, de kapcsolatainkat is megmérgezhetik. Különösen akkor, ha ezek ismétlődnek. Gyakori ismétlődések leginkább munkahelyi, vagy családi helyzetben fordulhatnak elő. Ezen helyzetekben, ha bizonyos konfliktusok gyakran fordulnak elő, valószínűleg hibás reakcióink is ilyen gyakoriak.

Ezen helyzetek hatékony megoldását segíti elő az asszertív, azaz önérvényesítő kommunikáció elsajátítása és gyakorlása. Ennek lényege, hogy úgy tudjuk kifejezni szándékunkat, érvényesíteni igényeinket, hogy azzal a másik félnek nem okozunk kárt, nem hozzuk hátrányos helyzetbe sem őt, sem önmagunkat. E kommunikációs forma hosszú távú alkalmazásával elérhető önbecsülésünk növekedése, jobb stressz kezelési képességre tehetünk szert, és nem utolsó sorban kapcsolataink minősége is javul.

Az asszertív tréning olyan csoportmódszer, mely segítségével az asszertív kommunikáció megismerhető, elsajátítható, begyakorolható. Elsősorban azoknak ajánlott, akik napi szinten konfliktushelyzeteknek vannak kitéve akár a munkahelyen, akár családi feszültségek folytán. Ugyanakkor hasznos lehet azoknak is, akik önbecsülésüket szeretnék javítani, magabiztosabbá tenni fellépésüket, vagy munkájuk jellege olyan, hogy fontos a hatékony kommunikáció, kapcsolatteremtés.

Pergel-Száraz Cintia
Vanderlich Egészségcentrum