A cukorbetegség két fő típusának összehasonlítása a dietetikus szemszögéből

thumbnail

A legtöbb ember rendelkezik több-kevesebb információval a diabéteszről. Azt azonban már kevesen tudják, hogy alapvetően két nagy csoportja van a diabéteszes betegek táborának. Az 1-es és 2-es típusú diabétesz eredetét tekintve gyökeresen különbözik egymástól. A diéta betartása viszont mindkét esetben elengedhetetlen.

1-es típusú diabétesz 2-es típusú diabétesz
Eredetét tekintve, autoimmun betegség. Kialakulásának pontos okát nem tudjuk meghatározni. Szerepet játszhat: a hajlam öröklése, az immunrendszert ért behatás, külső tényezők, pl.: vertőzés vagy pszichés okok. Ebben a típusban is szerepe lehet a hajlam örökítésének, azonban főleg életmódi tényezőknek tulajdonítjuk kialakulását. Mozgás szegénység, egészségtelen táplálkozás, túltáplálkozás, elhízás stb.
Gyermekkorban alakul ki, a betegek általában vékony testalkatúak. Idős (idősebb) korban alakul ki. Manapság egyre gyakrabban fordul elő elhízott tizenévesekben is.
Kialakulása gyors. Leggyakoribb tünetek: általános levertség, fáradtság, bágyadtság, a gyermek szimjas, sokat iszik, sokat pisil, éjszaka is bepisil. Száraz bőr, tapadó nyelv, gombás fertőzések a nemi szervek környékén. Kialakulása lassú, ezért a beteg gyakran nem veszi észre a tüneteket, lassacskán hozzászokik. Tünetek megegyeznek az I-es típusban leírtakkal.
A terápia kizárólagos inzulin kezelést jelent, hiszen a szervezet nem termel inzulint Ha időben felfedezésre kerülnek a magasabb vércukor értékek, akár életmódváltás is elegendő lehet, mint kezelés. Abban az esetben, ha ez már nem elég, akkor az életmódváltás mellett gyógyszeres és/vagy inzulin kezelésre van szükség.
Mechanizmusát tekintve, az immunrendszer hibás működésének következtében a szervezet inzulin termelő sejtjei elpusztulnak (a hasnyálmirigyben), ezért a szervezetben inzulin hiány jön létre. Melyet kivülről kell pótolnunk. Mechanizmusát tekintve, a testi sejtek nem érzékelik megfelelően az inzulin jelenlétét (lusták) – ez az inzulinrezisztencia. Ezért a szervezet még több inzulint termel, hogy kompenzálja a hatás elmaradását. Végül az inzulin termelés csökken, mert a sejtek kimerülnek. Ekkor válik szükségessé az inzulin kivülről való pótlása.
A bőr alá bejuttatott inzulin felszvódik és a véráramban kifejti hatását. Az inzulin kezeléssel mind inkább igyekszünk az egészséges hasnyálmirigy inzulintermeléséhez hasonló hatást elérni. Ezért beszélhetünk bázis inzulinról, ami a hasyálmirigy folyamatos/egész napos inzulin termelését hivatott helyettesíteni. Valamint étkezésekhez adott (bólus) inzulinról, ami az egyes étkezésekre elfogyasztott szénhidrát mennyiség hasznosulásáért felelős. Életmód-váltással és diétával a kezdődő cukorbetegség még visszafejleszthető. Hiszen ha odafigyelünk a szénhidrát bevitelre, valamint testsúlycsökkenést is sikerül elérni – javul a sejtek inzulin érzékenysége. A gyógyszerek segítik a sejtjeinket abban, hogy érzékeljék az inzulin jelenlétét, tehát csökkenitk az inzulin rezisztenciát. Valamint támogatják a hasnyálmirigy és a máj működését, a szövetek cukor felvételét, így segítenek a vércukor normál szinten tartásában.
Előforulhat társuása más autoimmun betegségekkel pl.: lisztérzékenység, autoimmunpajzsmirigy-betegségek stb. A II.-es típusú diabéteszesre általában jellemző a magas vérnyomás, a vérzsír paraméterek eltolódása, érelmeszesedés stb.
A diéta mindkét esetben elengedhetetlen. De mégis kissé más jellegü. Ebben az esetben szükség van az ételek szénhidrát tartalmának pontos ismeretére, az egyes étkezések szénhidrát tartalmának grammra pontos kiszámolására. Megengedhető azonban kevés cukorral készült étel is, ha szénhidrát tartalmával tisztában vagyunk és számoljuk. A szénhidrát tartalom mellett fontos tudnunk azt is, hogy az adottétel gyorsan vagy lassan szívódik fel ill. azt, hogy adott mennyiségű szénhidrát bevitelt mennyi inzulin beadásával tudjuk kezelni. Ebben az esetben, a beteg gyakran elhízott is, ezért nem elegendő az ételek szénhidrát tartalmára oda figyelni. A kalória bevitelt is korlátozni kell. Ha a diabétesz időben felfedezésre kerül, elegendő az étkezések szénhidrát tartalmának megbecslése, nem fontos mindent lemérni. De erre csak akkor képes az ember, ha tisztában van az ételek szénhidrát tartalmával és mennyiségével. A felszívódásgyorsasága itt is fontos tényező. Gyorsan felszívódó, cukros dolgok nem javasoltak ebben a típusban.

Magyarországon a kezelt diabéteszes betegek száma kb. ötszázezerre tehető, de az előfordulás 7-10% közötti. A betegek közel 90%-a 2-es típusba sorolható. Az 1-es típusú diabétesz, tehát sokkal ritkább. A diabétesz fogalma nem merül ki ebben a két esetben.

Beszélhetünk még LADA típusról, amely az 1-es típus egy lassan kialakuló formája. Valamint MODY típusról, melynek többféle változata lehet, ezt génmutáció okozza. Ez utóbbi kettő igencsak ritka.

Gyakrabban fordul elő a terhességi diabétesz (gesztációs diabétesz), mely rendszerint a terhesség harmadik trimeszterében jelenik meg, oka pedig a hormonszintek változásában keresendő. Nagyobb eséllyel leszgesztációs diabéteszes az az anya, aki 30 évnél idősebb, elhízott, a családjában előfordult diabétesz . A terhességek kb. 4-7%-át érinti. Ha a kismama szigorúan oda figyel az étkezésére, többnyire inzulin nélkül is beállítható. Szülés után a vércukrok normalizálódnak, de 3 hónap múlva ismételt vércukorterhelés szükséges. Aki terhességi cukorbetegségen esett át, sokkal nagyobb az esélye, hogy később cukorbeteg lesz. De életmód terápiával megelőzhető.

A cukor háztartás zavarához vezethet még a hasnyálmirigy krónikus gyulladása, egyéb hormon betegségek. Valamint fertőzés következtében és egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat diabétesz.

Dietetikus segítsége minden diabétesz típus esetén szükséges! Forduljon hozzánk bizalommal, segítünk!

Henn Dóra
Vanderlich Egészségcentrum