A 2-es típusú diabétesz II.

thumbnail

Kezelés

Összefoglalva: Diabétesze megfelelő egyensúlyban tartásához megfelelően kell étkezzen, legyen aktív, mérje rendszeresen a vércukrát, szedje előírás szerint a gyógyszereket, fogadja meg az Önt gondozó szakemberek tanácsait, javaslatait és menjen el a tervezett kontrollvizsgálatokra.

 • A megfelelő étkezés segít a normális testsúly fenntartásában és ez a legfontosabb szempont a 2-es típusú diabétesz kezelésében. Fogyasszon egészséges ételeket, és ha hízik, kövesse a csökkentett kalória tartalmú diétás tervet, melyben dietetikus tud segítségére lenni.
 • Az aktív mozgás, sport kalóriákat égetve segít a testsúly megtartásában, illetve szükség esetén a rendezésében. A mozgás csökkenti az inzulin rezisztenciát, segít, hogy az inzulin hatékonyabban tudjon dolgozni a szervezetben.
 • A rendszeres vércukormérés kellő információt nyújt a diabétesz kezelés megfelelő megtervezéséhez!
 • Fontos a gyógyszerek pontos, időben történő bevétele
 • Elengedhetetlen a rendszeres kontrollvizsgálat, mely során vérnyomásmérés, a vércukornapló kiértékelése, évente lábvizsgálat, EKG és szemvizsgálat kell, hogy történjen.
 • Folyamatosan szükség van arra, hogy minél többet tanuljon betegségéről, ennek érdekében vegyen részt a diabétesz öngondozással foglalkozó oktatóprogramokon!

Gyógyszeres kezelés

A diabétesz rendelésen gyógyszert és /vagy inzulint írnak fel Önnek. A gyógyszerek segítenek abban, hogy a béta sejtek több inzulint termeljenek vagy, hogy jobb legyen az inzulinhatás. Más gyógyszerek csökkentik a cukor vagy a zsírok felszívódását a bélrendszerből a vérbe, mások fokozzák a cukor kiürítését a szervezetből. Esetenként önmagukban, többnyire egymással kombinálva adhatók.

A testsúly szerepe

Miért olyan fontos a testsúly a 2-es típusú diabétesz szempontjából?

Képzeljen el egy mérleget!. A testsúly és a bevitt ételmennyiség képviseli a jobb oldali serpenyőt, míg az inzulin mennyisége a másikat. Az egészséges emberekben a mérleg mindig egyensúlyban van.

Aki 2-es típusú diabéteszes és súlyfeleslege van, a hasnyálmirigy béta sejtjei nem képesek elegendő inzulint termelni ahhoz, hogy elérjék az egyensúlyi állapotot. A mérleg jobb serpenyője (súly+étel) mindig nehezebb, több mint az inzulin mennyisége. A legjobb kezelési mód tehát a testzsír csökkentése, amellyel elérhetjük, hogy egyensúlyba kerüljünk.

Tippek a fogyáshoz

 • Fogyasszon kisebb adagokat (és ne szedjen kétszer az ételből)!
 • Ne a vacsora legyen a fő étkezés, minél korábban vacsorázzon!
 • Váltson szénhidrát szegény ételekre és egyen több zöldséget, gyümölcsöt, a köret inkább zöldség legyen és ne burgonya, rizs, vagy kenyér!
 • Egyen lassabban!
 • Tálaljon abból az edényből, amelyben az étel készült, ne pakolja túl a tányérját!
 • Figyeljen oda arra, hogy mit eszik. Ne hagyja, hogy a TV reklámok elcsábítsák!
 • Ne hagyjon ki étkezést, mert a következő étkezésnél könnyen lehet, hogy túleszi magát, de ne nassoljon!
 • Tárolja úgy az ételeket, hogy azok ne legyenek szem előtt!
 • Nem muszáj mindig, mindent megenni a tányérról.
 • Nem szükséges teljesen kiiktatni az étrendjéből a ” kedvenc, de magas energiatartalmú” ételeket, elég, ha megszabja magának milyen ritkán és maximum mennyit eszik belőlük.
 • Ne éhesen vásároljon.
 • Tartsa a súlyát új diétás és mozgástervének betartásával! Ne térjen vissza a régi étrendhez!

Mit tegyek, ha beteg vagyok?

A 2-es típusú diabéteszeseknek betegség esetén nehezebb rendben tartani az anyagcseréjüket. Ilyenkor a vércukorértékek rendszerint magasabbak, mérjen gyakrabban vércukrot! Amennyiben nem tud enni, nem biztos, hogy a beállított antidiabetikus gyógyszerek (inzulin) adagját csökkenteni kell. A betegség idejére vonatkozó, szükséges terápiás változtatásokat érdemes megbeszélnie az önt gondozó diabetológussal.

Kérdések és válaszok:

Miért olyan fontos céltartományban tartani a vércukorszintemet?

A jobb anyagcsereállapot elérése a szövődmények kialakulását jelentős mértékben csökkenti.

Ha lefogyok, meggyógyul a diabéteszem?

Nem. A diabétesz nem szüntethető meg, de jól kezelhető, sokszor akár csak életmód terápiával (diéta + testmozgás), gyógyszerek nélkül is. Ha csökken a testsúlya, megszűnhetnek a diabéteszes tünetek, de ha ismét meghízik, a diabétesz jelei ismét jelentkezni fognak.

Ha gyógyszert szedek a cukorbetegségemre, akkor is kell diétát tartanom?

Igen. Az antidiabetikus gyógyszerek nem képesek eléggé erősen stimulálni az inzulintermelést, illetve nem képesek eléggé csökkenteni az inzulin igényt, ha nem tartja be a megtervezett étrendet.

Idővel muszáj majd inzulint kapnom?

Nem garantálható, hogy a diéta, a testmozgás és a tabletták mindvégig képesek lesznek majd egyensúlyban tartani diabéteszét: mégis, a megfelelő tetsúlykontroll, gondosan összeállított étrend és a mozgás mindenképpen hozzásegíti a cukorbetegeket ahhoz, hogy inzulin nélkül megőrizzék a megfelelő cukoranyagcsere állapotot.

Mit tegyek, ha az orvos laborvizsgálatra vagy olyan beavatkozásra küld, amely előtt éhezni kell, vagy csak folyadékot fogyaszthatok?

Mindenekelőtt, gyakrabban kell mérnie a vércukrát, hogy ki tudja védeni a hipo- vagy hiperglikémiát.
Azokon a napokon, amikor elkezdi a koplalást vagy csak folyadékot fogyaszthat, hagyja ki a diabéteszre felírt tablettákat. Ha a vércukorértéke alacsony, igyon magas kalóriatartalmú italokat (almalevet, gyömbért)! Ha a vércukorérték magas, cukormentes italt fogyasszon!
A vizsgálat után vegye be a kihagyott tablettákat és térjen vissza a meghatározott, terv szerinti étkezéséhez. Az inzulinnal kezelt cukorbetegek a hosszú hatású inzulinból (bázisinzulin) csak a tervezett dózis felét adják be reggel (akinek 2x van előírva) és a koplalás idején este is. Lehetőleg a vizsgálat előtt beszélje meg az önt gondozó diabetológussal a szükséges változtatásokat.

Mennyi számomra a megfelelő vércukorérték?

Az ideális vércukorérték meghatározása személyre szabottan kell, hogy történjék. Optimális az az érték, mely a normális tartományt a lehető legjobban megközelíti úgy, hogy még nem okoz jelentős, vagy gyakori hipoglikémiát. Egyéb szempontok (például társbetegségek vagy egyes gyógyszerek hatása) is befolyásolhatja a vércukorértékeket, éppen ezért gondozó orvosával beszélje meg, hogy mi a megfelelő célérték az ön számára.